home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Innen és túl
Szakáll Laura
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
Innen és túl

Az életről, a mindennapokról, a különböző helyzetekről, az emberek közötti kapcsolatokról, családról, gyermeknevelésről és a környezetében tapasztalt benyomásokról, problémákról ír Pap Ágota. Cikkeit a Hét Nap hasábjain publikálja.

Az elmúlt évek során megjelent írásainak válogatásából Innen és túl címmel könyv készült az Életjel Kiadó gondozásában. A kötetet a szabadkai Danilo Kiš Városi Könyvesházban, irodalmi est keretében mutatták be.

A szabadkai pszichológus már több mint öt éve a Hét Nap külmunkatársa. Kéthetente jelennek meg az írásai a hetilap Otthon és Család (Lélekbúvár) rovatában.


Dévavári Beszédes Valéria, Pap Ágota és Beke Ottó

— Amikor megszületik bennem a téma, akkor sokat olvasok róla. Gondolatokat, tanulmányokat, véleményeket, és nyilván én is kapcsolódom ezekhez. Azokkal a témákkal dolgozom szívesen, amelyekről tudok mit mondani. Egyértelműen a környezetemből gyűjtöm őket, az aktuális életeseményekből vagy akár a világból, a trendekből, melyeket látok. Van olyan, ami engem is érdekel, és emiatt ráveszem magam, hogy rendesen a végére járjak, és ezt magamban is megfogalmazzam. Ez történik minden alkalommal, ha valamit leírok, akkor az bennem is megfogalmazódik előtte. A könyvhöz a válogatás teljesen önállóan történt. Igazából azokat az írásokat vettem elő, amelyeket visszaolvasva is értelmesnek véltem, vagy jobban szeretem őket, valamilyen érzelmi kötődésem is van hozzájuk. Az, hogy ezek hármas egységbe lettek szerkesztve, többéjszakás munka volt, és azt is szerettem volna, ha ez valahogyan képileg is megjelenik. Az első a Gyerekgyurma rész, mely inkább a gyermeklétre reflektál. A Felnőttkori libikókák már a felnőttkor kihívásait, történéseit taglalja. A harmadik, a Legyünk túl rajta című pedig a kapcsolódásokról szól, ahol a szingliség is felmerül, de a házasság és egyéb kapcsolati formák is. Az írás már régóta jelen van az életemben. Egyszer eljutottam arra a pontra, hogy el kellett döntenem, újságírás vagy pszichológia, és így lehet ezt a kettőt egyben tartani, megőrizni az életemben és a mindennapjaimban.

Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó szerkesztője fontosnak tartotta, hogy az újságban publikált írások gyűjteménye könyv formájában is megjelenjen.

— Ezeket fontos és jó szövegeknek tartom, ezért szerkesztettük egybe, akárcsak Káich Katalin írásait. Őt is én beszéltem rá, hogy a publikált írásait gyűjtse össze. Egészen más a mondanivalója egy könyvnek, mert ha összeszerkesztve jelennek meg az írások, mélyebb lesz az alapgondolata. Valakivel beszélgettem, és azt mondta erre a könyvre, hogy lelki megnyugvást hozott számára, amikor a nagy bajában elővette és elolvasta.

A szerzővel Beke Ottó beszélgetett. Az író, szerkesztő, tanár rendszeres olvasója Pap Ágota cikkeinek.

— Pap Ágota írásai publicisztikai hangvételűek, ám egyaránt magukon viselik a tudományosság jellemvonásait. Ebből kifolyólag valóban megérdemlik a figyelmet. Amint elkezdtem olvasni és figyelemmel kísérni a cikkeit, rögtön arra gondoltam, nagyszerű lenne ezeket könyvbe foglalva is kézbe venni.

Az Innen és túl című könyvhöz Kovács Attila fényképész készítette az illusztrációkat. Az ő munkáit is megtekinthették az érdeklődők a könyvesházban, ahol megvásárolható a most megjelent kötet.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..