home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ingyombingyom táliber...
Kőművesné Nyáry Márta
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Ingyombingyom táliber...

Huszonkettedik alkalommal tartotta meg a szajáni Délibáb egyesület a húsvéti népi játékokat bemutató rendezvényét. Az ünnepi műsorra összegyűlt a falu apraja-nagyja a művelődési otthon előtt.

A tavaszi szél messze vitte Bóka Mónika óvodásainak énekét. Ingyom-bingyom táliber... szállt az ének, majd a gyerekek szajáni húsvéti locsolkodási szokásokat mutattak be. A Délibáb, valamint a nagykikindai német egyesület fiatal tagjai Juhász Orsolya műsorvezetésével húsvéti verseket és énekeket adtak elő. A közönség tapsát Süli Evelin, Tóth Evelin, Jenován Nikoletta, Visnyei Viktória, Süli Szibilla, Kormányos Réka, Jenován Gabriella, Kormányos Balázs és Tóth Ádám élvezhette. Ezután a helybeli iskolások Ács Anna koreográfiájára készült táncokkal léptek fel.

A rendezvény szerves része volt a húsvéti tojások kiállítása, amelyen a nagykikindai Fejős Klára, a szajáni Móra Károly és a tiszahegyesi Milivoje Omorac Általános Iskola tanulói állították ki a színes és a változatos technikával festett tojásokat. Munkáját közszemlére tette még a nagykikindai német egyesület, a szajáni Kolping család tagjai, valamint a hódegyházi, a kisoroszi, a tiszahegyesi és a helybeli asszonyok is.

Érdemes külön is kiemelni a szajáni Lukity Anna hagymahéjjal megfestett tojásait, a nagykikindai Rice Emma katicabogár és lepke motívumos tojásait, a hódegyházi Molnár G. Frigyes hagyományos festési technikáját, a szajáni Kéri Nikoletta sárga és piros tulipános munkáit, a szintén szajáni Süli Evelin csillagporral hintett, továbbá a hódegyházi Vastag Mária szalmaszállal és karcolással készült húsvéti tojásait.

Zombori Szilvia, a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör elnöke elmondta, hogy a rendezvényen kilencven kiállító és mintegy kétszáz részvevő volt jelen. A cél a húsvéti hagyománykör felelevenítése, a barátkozás, az ismerkedés és a kereszténység legnagyobb ünnepére való emlékezés volt. Apró Kornél, Szaján helyi közösségének elnöke feleségével, Tamarával közösen gazdag húsvéti kosarat állított ki.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..