home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ingyenes IT-képzés
Talpai Lóránt
2021.07.29.
LXXVI. évf. 30. szám
Ingyenes IT-képzés

Számos ismeretet lehet szerezni — Zagorka Dolovac újra államügyész — Oltási kampány a nemzeti közösségek nyelvén — A vakcinák kombinálása biztonságos

Számos ismeretet lehet szerezni

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat arról tájékoztatta a munkanélkülieket, hogy augusztus 18-áig jelentkezhetnek az információs és kommunikációs technológiai szakképzésre, melyet a Semos Education vállalat szervez meg. A tanfolyamon szoftverfejlesztői, adatelemzői, IT-adminisztrátori és AI-gyakorlói ismereteket lehet szerezni. A képzésen történő részvétel egyetlen feltétele az angolnyelv-tudás. Az érdeklődők a gsi.algoritam.org oldalon jelentkezhetnek. Az online képzés — mely a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában szereplő munkanélküliek számára ingyenes — kezdete a tervek szerint szeptember 1-jén lesz. (Blic)

 

Zagorka Dolovac újra államügyész

A szerb parlament Zagorka Dolovacot választotta meg államügyésznek, akinek ez lesz a harmadik mandátuma, mivel 2010 óta látja el ezt a tisztséget. A hatéves megbízatás 2022 januárjában kezdődik. Dolovac korábban bemutatta az Állami Ügyészi Tanácsnak az államügyészség munkájának szervezésére és fejlesztésére irányuló programját, a 2022 és 2028 közötti időszakra vonatkozóan. Megválasztása után pedig kijelentette, hogy munkájában prioritásként tekint a szervezett bűnözés, főként a korrupció elleni harcra, a nemzetközi együttműködés javítására és az ügyészi nyomozás hatékony alkalmazásával a bűnüldözés hatékonyságának növelésére. (Tanjug)

 

Oltási kampány a nemzeti közösségek nyelvén

A koronavírus elleni védőoltás felvételének népszerűsítésére indított kampányt a Szerbiában élő nemzeti közösségek számára az Emberi és Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium. A kezdeményezés célja, hogy az immunizáció fontosságának üzenete saját anyanyelvükön jusson el elsősorban a roma és más kisebbségi csoportokhoz. A kampány során 17 nyelven helyeznek el szórólapokat és plakátokat a nemzeti kisebbségek tanácsának székhelyén. „Ezzel a kampánnyal olyan nyelveken akarunk megszólalni, hogy minden szerbiai lakos értse, és elmondjuk, mennyire fontos, hogy megvédjük magunkat és ezáltal másokat is” — jelentette ki a kampány kapcsán Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszter. (Tanjug)

 

 

A vakcinák kombinálása biztonságos

Dušan Popadić immunológus szerint a koronavírus elleni védőoltások kombinálása nem árthat, és közölni fogják, kiknek ajánlott a harmadik dózis felvétele. Ezek elsősorban az idősek és a gyulladásos betegségben szenvedők lesznek. Az immunológus mindenkinek azt ajánlaná, hogy vegye fel a harmadik dózist, mivel kimutatták, hogy az RNS-technológián alapuló védőoltások, mint amilyen a Szputnyik V, a leghatékonyabbak, de a kínai vakcina is védelmet nyújt. „Ha valaki már felvette a kínai védőoltás mindkét adagját, és szeretné felvenni a vakcina harmadik adagját is, annak azt tanácsolom, hogy nyugodtan oltassa be magát” — hangoztatta az immunológus. Valamint azt is kiemelte, hogy a beoltottaknak is kell viselniük a maszkot, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen mértékben fertőzőek azok, akik nem vették fel a védőoltást. (Szerbiai RTV, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..