home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ingerszegény élmények
Kartali Róbert
2020.04.29.
LXXV. évf. 18. szám
Ingerszegény élmények

Alapjaiban lett felforgatva mindennapi életünk. A jelenlegi helyzet hosszú távú gazdasági következményeit lehetetlen előrevetíteni, az viszont már bizonyos, hogy a globalizált világunk működése megingott, a nemzetközi együttműködés átalakult.

A fogyasztói társadalom jellegzetességének változásai miatt a kis- és a közepes vállalkozások szinte kilátástalan helyzetbe kerültek, a multinacionális vállalatok kényszerpályára sodródtak, a világgazdaság pedig kártyavárként omolhat össze. A nemzetállamok elkezdtek az önfenntartásra törekedni, így jó eséllyel a globalizációt a jövőben a lokalizáció válthatja fel. A megindult folyamatok nagymértékben fogják megváltoztatni eddigi világunkat, a digitalizáció pedig még nagyobb teret hódított magának.

Háttérbe szorult minden más, ami eddig foglalkoztatta a közvéleményt. Fókuszt váltott a politika, a művelődési és a vallási élet pedig az oktatáshoz hasonlóan átköltözött a virtuális térbe. A közéletben pedig csak pangás tapasztalható. Ingerszegény időszak ez, mivel a járvány nem csak egészségügyi értelemben fertőzött, az élet minden más területére is rányomta bélyegét.

Közvetett mellett közvetlen hatások is indukálódhatnak. Felvetődik a kérdés, hogy az eddigi életünk, valamint a kényszerből megváltozott szokásaink visszaállhatnak-e még a régi kerékvágásba. Most még a legközelebbi családtagokkal való találkozásokat is mellőzzük, orvosi védőfelszerelésben járunk a boltba, és még a pénzhez is ódzkodunk hozzáérni. Vajon szokásban marad-e a kézfogás vagy az üdvözlőcsók? A bankkártyák pedig végleg kiszorítják a bankjegyeket? Társas, zenés, szórakoztató eseményekre vagy külföldi nyaralásra mikor tudunk félelem nélkül elmenni? Továbbá ha most meg lehet oldani az otthoni munkavégzést, akkor ez a jövőben is maradhat így? Hogyan hat majd mindez a társadalmunkra? Egyáltalán a mostani, új szokásaink kialakításával képesek leszünk-e visszatérni a régi életvitelünkhöz a járvány után?

Értékrendbeli változások is végbementek, a kijárási tilalom felértékelte a családi ház fogalmát, mely magát a szabadságot jelképezi egy lakás négy fala helyett. Ilyen környezetben a családdal eltöltött napok gazdag élményekkel ajándékoznak meg bennünket. Igaz, nem könnyű nap mint nap otthonról dolgozni úgy, hogy közben egyszerre kell nevelni a gyerekeket és elvégezni a házimunkát meg a ház körüli teendőket, de sok ember számára ez maga a megvalósult álom, nem pedig kényszerhelyzet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..