home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Informatikai eszközök a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek
Kartali Róbert
2023.06.29.
LXXVIII. évf. 27. szám
Informatikai eszközök a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek

Mintegy másfél millió dináros eszközfejlesztés valósult meg a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával létrejövő támogatást az MNT delegációja személyesen adta át, és egyúttal megismerkedtek a szabadkai városháza padlásterében működő intézet helyzetével is. 

A Magyar Nemzeti Tanácsot Fremond Árpád elnök, Rigó Pál Zsófia alelnök, Sárközi István, a tanács végrehajtó bizottságának elnöke, valamint Hugyik Richárd és Varjú Potrebity Tatjana végrehajtó bizottsági tagok képviselték, akiket Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója látott vendégül.

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt kulturális intézmény, a mostani eszközfejlesztés pedig a kulturális hálóprogram keretében valósult meg — mutatott rá a megbeszélés után sajtónyilatkozatában Sárközi István.

— A községközi műemlékvédelmi intézet műemlékek és műemlékvédelmi jellegű épületek feltérképezésével, dokumentálásával és az ezekhez kapcsolódó tervek elkészítésével is foglalkozik, és a Magyar Nemzeti Tanács szeretett volna hozzájárulni ahhoz, hogy ezt a legkorszerűbb digitális, számítástechnikai feltételek között valósítsák meg.

A XXI. században a digitális eszközök határozzák meg a mindennapjainkat, ez nem csupán a magánemberekre, de a cégekre is ugyanúgy igaz — hangsúlyozta Szűcs Balázs, utalva arra, hogy az intézet munkáját nagymértékben megkönnyíti a most kapott korszerű felszerelés.

— Az ajándékcsomag tartalma 8 nagy méretű monitor, melyet az építészmérnökeink, a technikusaink és a régészeink használhatnak, illetve 3 erős számítógép, mellyel szintén az itt lévő mérnökök eszközeit tudtuk fejleszteni, hiszen nekik van talán a legnagyobb szükségük a gyors számítógépekre, hogy hatékonyan tudják végezni a munkájukat. Ezenfelül az Apple gyártónak megjelent egy olyan funkciója, alkalmazása a komolyabb iPadekben, illetve iPhone-okban, amellyel a terepet, esetünkben a régészeti lelőhelyeket 3D-ben tudjuk feltérképezni. A művelet így néhány perc alatt megtörténik, és nem kell erre külön cégeket alkalmazni és fizetni. Ezt egyébként kötelező átadni a minisztériumnak a régészeti ásatások befejeztével. Szeretnék köszönetet mondani Magyarország Miniszterelnökségének, a Bethlen Gábor Zrt.-nek, illetve az MNT-nek és a VMSZ-nek, mert nélkülük ez a fejlesztés nem valósulhatott volna meg.

Szűcs Balázs a látogatás végén megmutatta a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet helyiségeit, és arra is kitért, hogy az intézet — mely 9 község területét fedi le, és 23 alkalmazottat foglalkoztat — már kinőtte a rendelkezésre álló teret. Így az épület esedékes felújítása során célszerű lenne — az üresen álló padlástér rovására — bővíteni a helyiségeket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..