home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
In veritate iustus sum…
Martinek Imre
2022.04.27.
LXXVII. évf. 17. szám
In veritate iustus sum…

Két év kényszerszünet után az idén, dátumilag április 23-án végre újra volt lovagavató Visegrádon.

Károly Róbert királyunk 1326-ban alapította meg Visegrádon a Szent György Lovagrendet, mely társaságnak annak idején egyszerre csupán ötven tagja lehetett összesen. Vitézei fekete, térdig érő, csuklyás posztóköpenyt viseltek, és a belsejébe írták jelmondatukat: „Valósággal igaz vagyok e baráti renddel szemben” (lat.: In veritate iustus sum huic fraternali societati.).

A rend alkotmányát 1990-ben régi szellemben, de a XX. század végi követelményeknek megfelelően felújították. A lovagrend több területen tevékenykedik: hagyományápolás, ezen belül a történelmi évfordulók megünneplése, a középkori kutatások elősegítése és publikálása; oktatás, tudományos összejövetelek szervezése; lelkigondozás; adományok és segélyek gyűjtése. Azon obligát személyeket pedig, akiket közéleti tevékenykedésük folytán a rend rangidős tagjai méltónak találnak, évi rendszerességgel soraikba iktatják. Hivatalos avatási szertartás keretében, melynek helyszíne a visegrádi fellegvár lovagterme.

Az idei inaugurációra a lovagrend Délvidéki Nagypriorátusából ez alkalommal hat várományos érkezett: Csizmadia János Bácskertesről, Budai István Zomborból, Lengyel Anna Padéról, Koncz Gyula Óbecséről, Link Lajos Törökbecséről és Kiss Samu Hertelendyfalváról.

Csoportkép az elöljárókkal (Kiss Krisztina fotója)

A hetedik, ugyancsak lovagi titulus viselésére jogosulandó várományos – a torontálvásárhelyi Bakator János sajnos, családi okokból adódóan nem tudott jelen lenni az ünnepi szertartáson.

Ez utóbbiak felterjesztését jómagam fogalmaztam meg. 2019 októberében.

„Kiss Samu. Született 1975. március 15-én Hertelendyfalván (Vojlovica). Nős, két leánygyermek édesapja. Hertelendyfalvi lakos. Végzettségét és szolgálatát tekintve zenész és zenepedagógus, a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola tanára, klarinét szakon. Népzenész (a pancsovai Csörömpölő zenekar klánétása), művelődésszervező, a Temes-parti kisváros Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülete vegyes karának művészeti vezetője. Ízig-vérig ember a talpán és bukovinai székely, aki nemcsak önnön életében tartotta meg ősei nyelvét, kultúráját és keresztyén kálvinista hitvallását, de teljes családját is maradéktalanul áthatja ez a szellemiség és ragaszkodás. Egy olyan szórványvidék rengetegében, ahol intézményesített keretek között kihunyóban a magyar nyelv…”

Lovag Kiss Samu, Hertelendyfalva (Martinek Imre fotója)

“Bakator János. Született 1967. február 1-jén, Torontálvásárhelyen (Debeljača). Özvegy, egy fiúgyermek édesapja. Torontálvásárhelyi lakos. Végzettségét és szolgálatát tekintve osztálytanító-pedagógus, tanítóbácsi a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában. Mindez mellett gitáros, aki zenei tehetségét több helyi zenekarban is kamatoztatta, egyaránt szólaltatva meg választott hangszerén népzenét, magyarnótát, klasszikus- és táncdalokat, megzenésített verseket, pop- és rock-műveket. A tantermen kívül is aktív oktató, aki diákszínjátszó növendékeivel minden eddigi szolgálati helyén életre tudta hívni a csodát. Nevéhez fűződik többek között a falu szellemi hagyománykincsét képező ún. kecskézés felelevenítése is, illetve több, felnőtt amatőröket egybekapcsoló színdarab rendezése.”   

Bakator János, Torontálvásárhely (Martinek Imre fotója)


 Lengyel Anna, Padé (fotó: Facebook)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..