home 2024. július 25., Kristóf napja
Online előfizetés
In memoriam Ábrahám Irén (1949–2023)
2023.11.03.
LXXVIII. évf. 44. szám
In memoriam Ábrahám Irén (1949–2023)

74 éves korában elhunyt Ábrahám Irén színművésznő.

Ábrahám Irén Nagykikindán született 1949. október 31-én. A magyarkanizsai Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a szabadkai színházban csoportos szereplőként kezdte pályáját. Színészi oklevelét 1975-ben kapta meg Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. Diplomás színésznőként először Szabadkára szerződött. 1977-től az Újvidéki Színház társulatának színművésznője, ahol számos előadásban láthatta nagyszerű alakításait a közönség.

Vendégként többször fellépett a Tanyaszínház előadásain is. Színpadi alakításai mellett filmekben is szerepelt, így az Optimisták tévéváltozatában, vagy a Nagyapáti Kukac Péter mennybemenetele című filmben.

Megalapította az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadot, melynek nyolc évig a vezetője volt, emellett tanítással és rendezéssel is foglalkozott.

A Határon Túli Magyar Színházak XVIII. Fesztiválján, Kisvárdán, 2006-ban életmű díjat kapott.

(Netes források alapján)

Fotó forrása: www.uvszinhaz.com  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..