home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
In és out
Fehér Márta
2018.07.16.
LXXIII. évf. 28. szám
In és out

​​​​​​​A kormány beszáll a drog elleni harcba — Okleveles DJ munkát keres — Kevés pont is elég a gimnáziumhoz

A kormány beszáll a drog elleni harcba

Bizottságot hozott létre a szerb kormány, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az elnöke, és azért fog küzdeni, hogy az iskolákba ne kerülhessen be a kábítószer. Az illetékesek a narkotikumok káros hatásait kívánják ismertetni széles körben. Az alakuló ülésen leszögezték, Szerbia könyörtelenül, kompromisszumok nélkül szembeszáll a dílerekkel. Nincs kegyelem azoknak, akik kiskorúaknak árulnak kábítószert — üzenték a sajtóiroda által. A hangsúlyt a megelőzésre helyezik, mégpedig a legsérülékenyebb csoport, a kisdiákok felvilágosítására, mert egyre gyakrabban alkotják ők a drogkereskedők célcsoportját. Az országos kampány keretében a tanulók valódi, cenzúrázatlan felvételeket láthatnak majd, az országos médiában szakembereket és sztárokat bevetve szólítják meg a szülőket, a középiskolásokkal pedig meglátogattatják a függőségben szenvedőket gyógyító intézményeket. Pszichiáterekből, pszichológusokból, rendőrökből, ügyészekből és egyéb szakemberekből álló csoportok járják majd az általános és a középiskolákat, valamint a fiatalok más intézményeit. A kormány célja az, hogy a gyerekek közvetlenül, vizuális úton tapasztalják meg, milyen súlyos következményekkel jár a drogfogyasztás, és így negatív álláspont alakuljon ki bennük a narkotikumok, illetve a használatuk iránt. (Blic)

 

Okleveles DJ munkát keres

Amíg Angliában és Amerikában kétéves főiskolán képzik a lemezlovasokat, itthon hamarosan egyetemi oklevelet szerezhetnek. Egy szerbiai magánegyetem bejelentette, a világon elsőként bevezeti a DJ-képzést. David Guetta, Bob Sinclar és Gianluca Vacchi is vendégelőadó lehet, az egyik tantárgy pedig a drogprevenció lesz. Ezt az utolsó éven hallgatják majd a képzésre járók, és megtanulják, hogyan lehet ötezer embert csakis a zene és a jó hangulat segítségével szórakoztatni, mindenféle szintetikus kellékek nélkül — meséli a rektor. 2022 júniusában már diplomázhatnak is az első hallgatók a Megatrenden, a képzést ugyanis már meghirdették, a fővárosban októberben kezdenek a gólyák. Négy év, huszonhat vizsga, valamint egy diplomavédés után okleveles kulturális és médiamenedzser — DJ végzettséget kapnak. A tandíj ugyanannyi, mint más szakokon, azaz évi 1500 euró, a záróvizsga pedig negyvenoldalas dolgozatból és egy önálló koncertből áll majd. A modult a kultúra és média karon nyitják, a már akkreditált menedzsment szakon belül, így nem kell külön engedélyeztetni — állítja a rektor, és hozzáteszi: mester- és doktori képzésben egyelőre nem gondolkodnak. Szerinte az őszre megnyíló képzés iránt van érdeklődés, már százan jelentkeztek, bár a közösségi oldalakon hideget-meleget kapott az ötlet. A Politika szerint azonban mindez mese, hiszen egy újságírója felhívta a képzést reklámozó billboardon látható telefonszámot, és egy kedves női hang elmondta, mégsem kezdenek az idén, majd csak 2019-ben, mert akkreditálni kell, és mégsem a menedzsment, hanem a zenei produkció szakon belül indul, a diplomán pedig az okleveles kommunikátor — DJ végzettség szerepel majd. (Politika)

 

Kevés pont is elég a gimnáziumhoz

Iskolától és várostól függően 2—10 százalékkal, sőt, bizonyos esetekben akár 34 ponttal is csökkent az iratkozási küszöb. Az új pontozási rendszer drasztikusan megváltoztatta a helyzetet, főleg a gimnáziumokban. Az úgynevezett elitgimikbe az idén sokkal kevesebb ponttal lehetett bejutni, mint tavaly. A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban 23 ponttal csökkent a küszöb, a 13. Belgrádi Gimnáziumban pedig 34-gyel. A természettudományi-matematikai szakra már 58,97 ponttal vettek fel diákot, holott tavaly 93 volt a minimum. Az idén több pontot vitt a kis érettségi, 40-et az eddigi 30 helyett, a tanulmányi eredményért pedig legfeljebb 60-at lehetett kapni a korábbi 70 helyett. (Danas)


Szalai Attila illusztrációi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..