home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
In Memoriam
Hét Nap
2021.10.26.
LXXVI. évf. 42. szám
In Memoriam

Elhunyt Főző József

Életének 83. évében hirtelen elhunyt Főző József (1939–2021), a 7 Nap / Hét Nap egykori fotóriportere, kézbesítője.

A Juszuf – ezt a címet viselte az az interjú, amely hetilapunk fennállásának 70. évfordulójára készült vele. Őt ugyanis mindenki ezen a néven ismerte. 

1939-ben született Szabadkán, hétgyermekes családban. Tizenhét évesen, 1956-ban került a Magyar Szóba, ott három évig dolgozott kézbesítőként, majd a katonai szolgálat letöltése után, 1961-ben került a 7 Napba. A hetilaphoz egészen a nyugdíjaztatásáig, 1994-ig hű maradt, de még utána is, egészen 2014-ig bejárt a szerkesztőségbe.

Volt egy időszak, amikor péntek hajnalban hétről-hétre ő juttatta el az anyagot a nyomdába. Általában autóbusszal, de az is előfordult, hogy stoppal jutott el a tartományi székvárosba. Erről, illetve a munkájáról így mesélt:

–Címeket is ragasztgattam, klisíroztam, majd a kliséket, melyek súlya 13 kg volt, egy bőröndben vittem le Újvidékre. Akkor még csak a fejléc volt színes, a többi lap fekete-fehérben köszöntötte az olvasókat. Én mondtam meg a nyomdászoknak, milyen legyen a fejléc. Legtöbbször lila volt, de pirosban, kékben és zöldben is pompázott. Akkoriban Szalma László és én készítettük a fedőlapot, azaz a címlapot. A 7 Napban rengeteg képem és rajzom jelent meg a címoldalon, szám szerint nem is tudom mennyi, mivel sohasem számoltam még össze. A krimioldalhoz illusztrációkat készítettem, akvarelljeim közül főleg tájképek jelentek meg a lapban. Laboratóriumom is volt, melyben a filmeket és a diákat hívtam elő. Rengeteg volt a munka, hiszen hét-nyolc újságnak fotóztam, a többi közt a zágrábi Képes Újságnak, a Subotičke novinének, a Dolgozóknak, a Dani nevű lapnak és a horgászújságnak. Sőt, egy időben még írtam is, méghozzá a piaci árakról.

Több mint ötven évet becsülettel ledolgozott. Nem volt könnyű, de ha újrakezdhetné, ugyanezt választaná – mondta.

Végakaratának eleget téve Főző József – Juszuf hamvait az újvidéki Városi Temető sírkertjében helyezik örök nyugalomra.

Nyugodjon békében!

A vele készült interjú, amely 2016-ban jelent meg a Hét Napban a következő linken olvasható: ITT

Kapcsolódó cikkek
Hét Nap — Hetven Év
A Juszuf
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Juszuf. Sokan csak így ismerik, habár a becsületes neve Főző József. Már nyugdíjas, de azt mondják, hajda…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..