home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
In Memoriam
2021.07.01.
LXXVI. évf. 26. szám
In Memoriam

 Jung Károly (1944–2021)

Elhunyt Jung Károly néprajzkutató, költő, műfordító, egyetemi tanár. 77 éves volt. Az általános iskolát szülőhelyén, Gomboson végezte, középiskolai éveit pedig Szabadkán töltötte. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékén 1970-ben magyartanári oklevelet szerzett.

Költészetét a múlt iránti érdeklődés jellemezte. Jung Károly 2012-ben vonult nyugdíjba. Tagja volt a Vajdasági Írók Egyesületének és a Magyar Írószövetségnek is.


Fotó: Forum Könyvkiadó Facebook oldala

Jung Károly 1966 és 69 között az Új Symposion szerkesztőségi titkára volt. 70 és 75 között pedig az újvidéki Jó Pajtás című gyermeklap munkatársa volt. 75–től az Újvidéki Egyetem magyar tanszékének tudományos munkatársa, főmunkatársa, rendkívüli, majd rendes professzora volt. Az etnológia és a magyar népköltészet voltak a szakterületei.

Jung Károly több könyvet jelentetett meg a vajdasági magyar néprajz és szokásvilág témaköreiben. 

Jung Károly számos díjat és elismerést tudhat magáénak. Néhány ezek közül: a Neven-díj, a Bazsalikom műfordítói díj, a Híd-díj és az Ortutay Gyula-emlékérem.

Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..