home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Immunválaszok
Kartali Róbert
2021.05.02.
LXXVI. évf. 17. szám
Immunválaszok

Dr. Pardi Norbert biológus kutató, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa volt a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete mRNS-vakcina kérdezz-felelek címmel megtartott online előadásának vendége. Pardi dr. Karikó Katalin munkatársaként vett részt az mRNS-vakcinák fejlesztésében, mely technológián a Pfizer—BioNTech és a Moderna vakcinái is alapulnak.

Honnan ered az mRNS-technológia? A tradicionális vagy az új generációs vakcina a jobb? Módosítja genetikai állományunkat az RNS-vakcina? Fertőzhet-e az, aki már be van oltva? Kell-e harmadik oltás? A gyerekeket lehet-e vagy kell-e oltani? Ezeket a kérdéseket válaszolta meg a magyar kutató, kiemelve, hogy a vakcinák kidolgozása során két lényeges tényezőt tartanak szem előtt: a biztonságosságot és a hatékonyságot. Közben az oltakozás fő céljára is rávilágított: mint mondta, az a legfontosabb, hogy a vakcina védjen a súlyos megbetegedéstől és az elhalálozástól.

— Vannak olyan rémhírek, hogy egyeseket beoltottak, és mégis megfertőződtek. Általában azt elfelejtik hozzátenni, hogy náluk nem alakult ki súlyosabb betegség, nem kerültek kórházba, és főleg nem haltak meg.

Hozzátette, a jelenlegi SARS-CoV-2 elleni vakcinák mindegyike jól véd. Példának Izraelt hozta fel, ahol a lakosság 65-70 százaléka, megközelítőleg 700 000 ember mindkét oltását megkapta, és közülük legfeljebb 300-nál mutatták ki a fertőzést, 20-30 ember lett ténylegesen beteg, 15-en kerültek kórházba, és senki nem halt meg.

Az oltásellenesek legfőbb érve az mRNS-technológia ellen, hogy az teljesen új. Valóban új, de az mRNS története nem egy-két évvel ezelőtt kezdődött, hanem harminc éve. A kutatás lassan haladt, majd 2005-ben jött Karikó Katalin és Drew Weissman nagy áttörése, amikor rájöttek arra, hogyan kell módosítani az RNS bizonyos építőelemeit más természetes, az emberi szervezetben is előforduló építőelemekkel. Pardi 2011-ben csatlakozott a kutatáshoz, ő segített abban, hogyan juttassák el az oltóanyagot a sejtekig. Kellett valami, ami a bejuttatás után megvédi az oltóanyagot, illetve segíti a sejteket, hogy felvegyék az RNS-t. Ez lett 2014-ben a lipidmolekula. Pardi szerint ha tíz évvel ezelőtt jelenik meg a vírus, e nélkül az áttörés nélkül nem lett volna ilyen hamar vakcina.

— A Pfizer—BioNTech oltásának hatásfoka az eredeti vuhani vírustörzs esetében 95 százalék körüli. Az összes jelenleg ismert, már keringő törzs ellen ezek a vakcinák nagyon erős védelmet nyújtanak. Az új variánsok miatt sincs ok riadalomra, mivel az új technológiával készült vakcinát szükség esetén gyorsan lehet módosítani.

A Pfizer—BioNTech és a Moderna megjelentette a hármas fázisú klinikai vizsgálat hatékonysági adatait. Már bizonyos, hogy 6 hónap után is 90 százalék felett van a hatékonyság. A kutató szerint ha a közeljövőben nem bukkan fel egy olyan új variáns, amely el tudja kerülni a jelenlegi vakcinák által előidézett immunválaszt, akkor akár két év múlva sem kell emlékeztető oltás.

A tudós kiemelte, az mRNS-alapú vakcinákban lévő RNS teljesen természetes, nem változtatja meg a DNS-t és nem módosítja a genetikai állományt. Teljesen kiürül a szervezetből, miután előidézi az immunválaszt. Az RNS lebomlik, így hosszabb távon sem okoz problémát. A fiatalabb generáció oltásával kapcsolatban elmondta, előbb a 18 és 55 év közöttiek esetében vizsgálják az oltóanyag hatékonyságát, majd az idősebbeknél, végül a 18 évnél fiatalabbaknál. A Pfizer-féle vakcinával a 16 és 18 év közöttieket is lehetne oltani, mert már jóváhagyták. A 12—16 éveseket most vizsgálják. Tekintettel arra, hogy a vakcinát már tesztelték, a tudós nem gondolja, hogy a gyerekeknél valamilyen nem várt hatást idézne elő. Hetek vagy hónapok kérdése, hogy a fiatalok esetében is engedélyezzék. Őket is fontos védeni, mert elkaphatják, terjeszthetik a vírust, és meg is betegedhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..