home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Imagine… Képzeld el…
2022.12.08.
LXXVII. évf. 49. szám
Imagine… Képzeld el…

…Ha John Lennon nem hal meg, hanem még ma is ontja magából a dalokat. Negyvenkét éve, december 8-án hasonló időjárás lehetett New Yorkban, borongós, ködös. John Lennon és Yoko Ono délelőtt fotózást tartottak otthonukban a Rolling Stone magazin címlapjához. Lennon negyvenéves volt ekkor. Aznap reggel a fotózáson nem sejtették, hogy ez lesz a rocklegenda utolsó napja, mivel nem sokkal később Mark David Chapman végzett vele. Túl korán halt meg, de ez alatt a rövid idő alatt is örökké élő dalokat hagyott a világnak, küzdött a békéért és az összetartozásért.

John Winston Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban. Apja, Alfred Lennon, amikor John ötéves volt, elhagyta őt és édesanyját, Julia Lennont. Ezek után Julia, mivel nem tudta egyedül felnevelni a kis Johnt, nővéréhez, Mimi nénihez adta gondozásba. John tizenhét éves volt, amikor édesanyját halálra gázolta egy autó. Karrierje során több dalt is írt az anyja emlékére. 1956-ban megkapta az első gitárját, egy olcsó akusztikus Gallotone Championt. Édesanyja 5 fontot és 10 shillinget adott fiának a gitárra, azzal a feltétellel, hogy a hangszert majd az ő házába vigye, és ne Mimihez, mert tudta, hogy nővére nem támogatná fia zenei törekvéseit.

John első zenekarát is ebben az évben alapította, a The Quarryment. Ehhez csatlakozott Paul McCartney egy évvel később, majd George Harrison és Ringo Starr, s 1962-ben kialakult a The Beatles végleges felállása. John és Paul szerződést kötöttek, hogy minden Beatles-dal, melyet valamelyikük ír, Lennon—McCartney-dalként fog megjelenni. Második kislemezük, a Please Please Me első helyet ért el a sikerlistákon. Innentől már nem volt megállás. 1961-ben Brian Epstein vált a menedzserükké, aki teljesen megváltoztatta megjelenésüket. Kialakult a zenekar stílusa, a világon pedig tombolt az úgynevezett Beatlemania, a lányok sikítottak, tépték a hajukat a „bogarak” koncertjein, extázisban rohantak feléjük az utcákon.


(Szalai Attila rajza)

1966 márciusában a zenekar tagjai az Evening Standard riporterének, Maureen Cleave-nek adtak interjút, mely hatalmas botrányt idézett elő. John ugyanis a következőket nyilatkozta: „A kereszténység haldoklik. Összezsugorodik és eltűnik. [] Most sokkal népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom, melyik fog hamarabb kihalni, a rock and roll vagy a kereszténység.” A nyilatkozat heves bírálatokat eredményezett a tengerentúlon, míg Angliában nem sokat foglalkoztak vele. Amerika déli államaiban elkezdték nyilvánosan elégetni a Beatles-lemezeket, dalaikat tiltólistára tették a rádiók, és ha ez nem lett volna elég, a zenekar olyan szélsőséges csoportoktól kapott fenyegetéseket, mint a Ku-Klux-Klan. 

Legutolsó koncertjüket 1966. augusztus 29-én adták, ám Lennon ekkor már kizökkent rutinjából, elveszettnek érezte magát. Már nem gondolta úgy, hogy a színpad az otthona, és fontolóra vette, hogy elhagyja a zenekart. Egyre gyakrabban fogyasztott LSD-t, 1967-re szinte már állandóan a drog befolyása alatt állt. A Beatles 1970-ben hivatalosan is feloszlott. Lennonnak 1971-ben megjelent az Imagine című szólólemeze.

Két felesége volt, Cynthia Lennon és Yoko Ono avantgárd képzőművész, akivel 1966-ban az Indica galériában ismerkedett meg. Yoko, amikor először találkoztak, nem is ismerte fel a híres Beatles-tagot. Yoko kiállítása óriási hatással volt Johnra, ám szerelmük csak két évvel a találkozásuk után bontakozott ki. 1969-ben házasodtak össze Gibraltáron, közösen harcoltak a békéért, 1969-ben az amszterdami Hilton szállodában úgynevezett bed peace tüntetést szerveztek, a több napig tartó akció során a pár ágyból adott interjúkat a sajtónak, a békemozgalmát hirdetve.

1980. december 8-án Mark David Chapman öt pisztolylövést adott le, melyből négy el is találta minden idők egyik legbefolyásosabb zenészét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..