home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ima — online
2020.10.04.
LXXV. évf. 40. szám
Ima — online

A járvány idején bezártak a templomok, és nem tudni, nem fordulhat-e ez elő újra, hiszen még mindig nagy a bizonytalanság a vírussal kapcsolatban. Sokak számára ebben az időszakban a rádión, televízión közvetített szentmisék, vallási műsorok nyújtottak lelki táplálékot.

Ma már az interneten is lehet imádkozni, több imacsoport élőben közvetíti az imaóráit. Így a távolság megszűnik az emberek között, a lelkek összekapcsolódhatnak, és a közös fohász megnyugvást hozhat a bajban levőknek. Magyarországon mások mellett ilyen a Szent Rita Imacsoport, melyet Bodnárné Nagy Tünde álmodott meg. Elmondta: Vajdaságból és Erdélyből is egyre többen csatlakoznak hozzájuk.

* Hogyan született meg a Szent Rita Imacsoport?

— Sajnos volt egy balesetem, mely után nagy fájdalmaim lettek. Van itthon egy kis házi kápolnánk, az előtt imádkoztam Szent Ritához. Szent Rita a kétségbeesett emberek védőszentje, aki minden nehéz, kilátástalan helyzetben megpróbál segíteni. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy létre kellene hozni egy imacsoportot, csak azt nem tudtam, hogyan, hiszen nem vagyok jártas az internet, a Facebook nyújtotta lehetőségekben. Amikor a lányom, Szabina hazajött, elmondtam neki, milyen gondolataim támadtak. Ő támogatott, mondta, segít nekem abban, hogy a Facebookon megalakítsuk ezt az imacsoportot. Ketten kezdtünk el imádkozni, a mi kis imasarkunkban, Szent Rita, a Szűzanya, az Irgalmas Jézus előtt, és ezt webkamerán közvetítettük. Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy egyre többen vagyunk, mindig többen csatlakoznak hozzánk.

* Mennyien vannak most a csoportban?

— A tagjaink száma nyolcvan körül mozog. Lennénk mi többen is, több mint kétszázan csatlakoztak, de sokan léptek be úgy, hogy egyetlen alkalommal sem vettek részt az imaórán. Mi úgy döntöttünk, hogy a csoportnak nem az a lényege, hogy minél többen legyünk, hanem hogy a tagok együtt imádkozzanak: ha csak húszan, akkor húszan, de mindennap közösen mondjuk el az imánkat. Sokfelől csatlakoztak hozzánk: Tiszaújváros, Felsőtúr, Ipolyság, de Erdélyből, a Hargitáról és a Vajdaságból is vannak már tagjaink.

* A csoporthoz tehát bárki csatlakozhat, aki szívvel-lélekkel részt tud venni az imaórákon. A Szent Rita Imacsoportot kell megkeresni ehhez a Facebookon.

— Ez egy zárt csoport, így el lehet küldeni a csatlakozási kérelmet. Mi engedélyezni is szoktuk a csatlakozást, igaz, volt már olyan is, akit elutasítottunk. Ahogyan már említettem, nekünk nem az a lényeg, hogy minél többen legyünk, hanem az, hogy szívvel-lélekkel, együtt imádkozzunk, ezért volt olyan, hogy a csatlakozni vágyót megkértük, írja le röviden, miért szeretne belépni a csoportba. Ha nem volt hajlandó erre, akkor úgy éreztük, nem gondolja komolyan. Azzal a tizenöt-húsz emberrel, akivel mindennap együtt imádkozunk, már-már olyanok vagyunk, mint a testvérek. Megkeresnek bennünket imaszándékokkal. Az egyik csoporttársunknak a barátnője nagyon beteg, és megkértek, hogy imádkozzunk érte. Egy balesetet szenvedett családért is imádkozni szoktunk, a vajdasági kisfiúért, Olivérért is, hogy mihamarabb meggyógyuljon, és másokért is, rendszeresen. Minden este 6 órától előbb Szent Rita imáját, majd az irgalmasság rózsafüzérét mondjuk el, illetve egy-egy ünnepnek vagy a hétköznapoknak megfelelő imákat is. Utána ezt megosztjuk a csoportban, mert vannak olyanok, akik éppen délután dolgoznak, vagy más okból nem tudnak élőben csatlakozni a közös imához, de így — ha később is, és csak felvételről — utólagosan mégis együtt imádkozhatunk. Azt tapasztaltuk, hogy működik az ima. Volt egy fiatalember, akinek egy egyszerű foghúzás során a szervezetébe került egy baktérium, mely megtámadta a szívét, és ezért szívbillentyűműtéten esett át. Mátéért az első perctől kezdve, ahogy megbetegedett, és amíg fel nem épült, végig imádkoztunk. Utólag elmondta: egész idő alatt érezte, tudta, hogy mellette vagyunk. Lehet, hogy nem mindenki érti meg, de számunkra ez egy csodálatos visszaigazolás volt, hogy igenis van értelme annak, amit csinálunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..