home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Igazodni a világhoz
Perisity Irma
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám
Igazodni a világhoz

A Szabadkai Parasztok Egyesülete szervezésében a minap érdekes, edukatív jellegű tanácskozást tartottak a tejtermelők Kelebián. Az értekezlet vendége és szakelőadója Jel Mergle, az amerikai székhelyű, világszerte is vezető szerepet betöltő Sires fejlesztési cég alelnöke volt.

— Eurázsiai körútja során Mergle úr két napot töltött nálunk: egyet Szabadkán, egyet pedig Topolyán — hallottuk Kiss Árpádtól, az egyesület elnökétől. A kiváló szakember a világban jelenleg alkalmazott tartástechnológiai és a genetikai irányvonalról tartott tejtermelőinknek előadást. A magyarországi Holstein genetikai intézettel való együttműködésünknek köszönhetően a fenti cég képviselői már harmadik éve látogatnak el hozzánk. Ellenőrzik, mit sikerült tejtermelőinknek felhasználniuk mindabból, amit a vállalat szakembereitől hallottak előző évben.

A látogatás jellegét tekintve arra törekedtünk, hogy kevés, ám figyelemre méltó tejhasznot termelő farmot mutassunk be a vendégnek. Négy gazdaságot ismertettünk, köztük a csantavéri Kovács család sokat ígérő, családi vállalkozásként működtetett farmját. Mivel környékünkön jó néhány neves tejtermelő van, igyekszünk a Sires cég képviselőivel fenntartani és évente megújítani ezt a tartalmas kapcsolatot: ily módon tudásban, fejlődésben igazodhatunk a világhoz.

Fontos tényező az is, hogy a cég munkáját az amerikai mezőgazdasági minisztérium támogatja, nem is akármilyen mértékben. Néhány évvel ezelőtt például Törökországban — az adománynak és a tejtermelőknek köszönhetően — nagy arányban gyarapodott a farmok száma.

Megfelelő szaktudás híján és a támogatás csökkenésével azonban a számuk újra egykettőre megcsappant. Egyértelmű tehát, hogy a mezőgazdaságban — a tejtermelésben — is minden előrelépés a pénz függvénye. Ezért tartjuk rendkívül fontosnak a világhírű szakemberek segítségét tudásunk gyarapításában. Vigyék világgá hírnevünket, hogy igazodni tudjunk a fejlődéshez — mondta Kiss Árpád.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..