home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ifjúsági tábor Zentán
Tha
2022.07.01.
LXXVII. évf. 26. szám
Ifjúsági tábor Zentán

Kiváló hangulatban zajlott Zentán az a magyarországi és vajdasági, középiskolás fiatalok számára meghirdetett tábor, amelyet a Zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által közösen megvalósított Élő archívumok — Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű IPA-projektum keretében hívtak életre. A tábor résztvevői a rendezvény alatt Vajdaság számos nevezetességével, valamint térségünk kulturális örökségének meghatározó elemeivel is megismerkedtek.

A Zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektumának, mely tavaly augusztus eleje óta tart, és az idei év novemberének a végén zárul, fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, amelyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel bírnak, és összekötik az ott élőket. A projektum folytatása a 2018 és 2020 között megvalósított Élő archívumok — A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű programnak.

— Feladata, hogy bemutassa a XIX. és a XX. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban ki lesz alakítva, illetve fel lesz újítva több szabadtéri tárlat, míg a Zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. Az utóbbi eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különféle események, nyilvános megjelenések, promóciós anyagok, publikációk és ifjúsági táborok által — nyilatkozta Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója. A június 27-e és július 2-a közötti tábor keretében a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg a projektummal, a megvalósításában részt vevő intézményekkel, valamint a kulturális örökség kiemelt fontosságú elemeivel. A tizenhat magyarországi és vajdasági középiskolás betekinthetett a Zentai Történelmi Levéltár munkájába, ellátogatott Kölpényre, az ország egyetlen mezőgazdasági múzeumába, valamint egy teljes napot töltött Ópusztaszeren. Emellett járt a ludasi Róka-tanyán, részt vett egy hangulatos tiszai sétahajózáson, megtekintette a felújított szabadkai zsinagógát és a palicsi állatkertet.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..