home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ifjúsági Játékok - ahogyan megéltük
(Tha)
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám
Ifjúsági Játékok - ahogyan megéltük

Közönség a színpad előtt - Szabó Attila fotójaMiközben a X. Nyári Ifjúsági Játékok képes összefoglalójának az írására készülődtem, megérkezett a szabadkai Tünde (teljes név és e-mail cím a szerkesztőségben) levele a fenti címmel. Az alábbiakban ebből szeretnék idézni pár részletet. Tünde öt...

Közönség a színpad előtt - Szabó Attila fotója

Miközben a X. Nyári Ifjúsági Játékok képes összefoglalójának az írására készülődtem, megérkezett a szabadkai Tünde (teljes név és e-mail cím a szerkesztőségben) levele a fenti címmel. Az alábbiakban ebből szeretnék idézni pár részletet. Tünde ötödik éve vett részt a Játékokon, és bevallása szerint eddig nagyon jól szórakozott, bulizott és táncolt, ahogyan az egy ilyen rendezvényen illik.
''Nulladik napon érkeztünk, felállítottuk a sátrunkat, és ki akartunk kapcsolódni. Elővettük a gitárt, játszottunk és énekeltünk, és ezt láthatóan mindenki élvezte. Tíz perc elteltével arra lettünk figyelmesek, hogy alig látjuk egymást a hatalmas füstfelhőtől, az orrunkat pedig valami irtózatos bűz facsarja. Igen. Csótányírtó. (...) Nem lehetett volna előbb elintézni ezt a valóban fontos feladatot?”
A levél folytatásában az első napról és a sátorellenőrzésekről van szó. Talán jogosan teszi fel a kérdést egy átlagos fiatal, hogy minek tartják őt, bűnözőnek? A benn lévőket ugyanis kiküldték karszalagot vásárolni, ami rendben is van, de a biztonsági emberek addig feltúrták a sátrakat. ''Valóban elkövettünk egy hibát! Némi alkoholt hoztunk be a nulladik napon, mivel úgysem ellenőriztek. De az már igazán arcátlanság, hogy a tudtom és a jelenlétem nélkül másznak be a sátramba, túrják fel a holmimat, és veszik ki (lopják el!) az üveget valahonnan a fehérneműim közül. Mindeközben a barátomnál is volt egy üveg a táskájában, amivel éppen a kijárat felé haladt. åt is megállították, kipakoltatták a táska tartalmát, majd a nála lévő üveget is elkobozták! Közben olyan jelzőkkel illették, hogy szegény majdnem elsírta magát. (...) Annyira felháborodtunk, hogy majdnem otthagytuk az egészet, még mielőtt az elkezdődött volna!”
Levélírónk ezután a terület bekamerázását említi, amelyre állítólag az esetleges bűncselekmények miatt volt szükség. ''Hát ez felettébb érdekes, mivel rögtön az első nap ellopták fél sátrunkat, és az annyira bekamerázott, őrzött-védett helyen mégsem tudtak segíteni nekünk. Nos, akkor feltenném a kérdést: csak azok a fiatalok számítanak bűnösnek, akik a biztonságiak szerint vagy ellen vétenek?”
Tünde is sérelmezi azt, amire sokan panaszkodtak: az idén élelmiszert és ásványvizet sem vihettek be a résztvevők a Játékok területére. ''Mikor megkérdeztem egy illetékestől, hogy mégis mit egyek, azt felelte, van bent elég hamburgeres! Jelzem, a hamburger 180 dinárba került, arról meg már nem is ejtenék szót, hogy ez mennyire egészségtelen! Pláne, amikor egyes hamburgeressátrak éppen a WC-vel szemben helyezkedtek el.”
A levél a következő mondatokkal végződik: ''Tudtommal a Játékok területén volt VMSZ-sátor, hát ők ilyenkor hol vannak? Nem látták, hogy mi folyik itt? Sőt, hol a Diákszövetség? Azt hittem, vannak jogaim, vagy legalább pártom, szervezetem, amely kiáll az érdekemben. Szégyellje magát mindenki, akinek egy kicsit is benne van a keze! Először mondom ezt, de most örülök annak, hogy egy teljes évet kell várnom a következő ilyen rendezvényre. Így legalább lesz egy kis időm kiheverni ezt a botrányt és eldönteni, hogy jövőre megyek-e vagy sem.”
Ez Tünde véleménye! Persze, egy összefoglalóban azt is el kellene mondani, hogy az idén is voltak kiváló együttesek és koncertek a nagy- és a kisszínpadon, hogy ötven csapat vetélkedett és több rekord is született. Például az első napon egy fiatalember 120 pólót vett magára, aztán a Quimby-koncerten 1468 ember vonatozott, ami magyarországi rekordnak számít, de a kézen fogva táncolás rekordjával is megpróbálkoztak a vállalkozó szellemű fesztivállátogatók. Számos más helyszín mellett említést érdemel még az első alkalommal felállított Egészség-sziget, a kézművesek oázisa, ahol a kora esti órákban mindig sokan ''kreatívkodtak”, valamint Don Bimbó Még élünk elnevezésű színházi és rock and roll ligete, ahol a hajnali órákig kiváló hangulatú bulik zajlottak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..