home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Időben megkezdődik a távfűtés Zentán
(Tha)
2016.10.06.
LXXI. évf. 40. szám
Időben megkezdődik a távfűtés Zentán

A zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította a helyi Elgas Közvállalat alapszabályzatát. Erre azért volt szükség, mert a cukorgyár nem vállalhatja tovább a távfűtési szolgáltatás biztosítását. Ezentúl az Elgasra hárul a feladat, hogy ne csak továbbítsa a hőenergiát a polgárokhoz, hanem elő is állítsa azt.

Amint aláírják a szerződést, a vállalat átveszi a cukorgyártól a városi távfűtés gázzal üzemeltethető kazánjait, a hozzájuk tartozó berendezéseket és az ezeket kezelő szakembereket. Mivel az érintettek kissé kételkedve fogadták a hírt, hogy a változás után is melegek lesznek majd a lakások és az intézmények, az önkormányzat illetékesei rendkívüli sajtótájékoztatón erősítették meg, hogy a fűtési idény hivatalos kezdetéig minden fennálló problémát megoldanak. A helyzet rendezéséhez nagy segítséget kaptak a tartományi és a köztársasági szervektől is.

—Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy az addig olasz tulajdonban lévő zentai TE-TO Cukorgyár Rt. gazdája áprilistól a szerbiai Sunoko vállalat lett. A cukorgyár ezt követően zárlat alá került, és csőd előtti eljárás indult ellene, ezért a továbbiakban nem tudja vállalni a hőenergia-termelést, amely szavatolná a távfűtési rendszer működtetését. Az önkormányzat ezzel a tevékenységgel az Elgas Közvállalatot ruházta fel — vázolta a helyzetet Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. — A községi képviselő-testület előző ülésein az Elgas Közvállalatot felhatalmaztuk a hőenergia-termelésre és megváltoztattuk az alapítói okiratát is, valamint ezen a héten tartunk még egy rendkívüli ülést, amelyen módosítjuk a cég alapszabályzatát.

Az elmúlt hetekben a munkások szorgalmasan dolgoztak a csőrendszer hibáinak elhárításán, a napokban pedig megkezdik a rendszer vízzel való feltöltését és beindul az úgynevezett hidegpróba. Az illetékesek arra kérik a polgárokat, amennyiben bármilyen hibát észlelnek, értesítsék az Elgas Közvállalatot.

Győri István alpolgármester hangsúlyozta, egy hónap állt az önkormányzat rendelkezésére, hogy megoldja a távfűtés problémáját. Ez azonban nem sikerült volna, ha nem kapnak segítséget a tartományi energetikai titkárságtól és az energetikai minisztériumtól, amelynek az államtitkára személyesen is járt Zentán

— A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a cukorgyár mintegy 75 millió dinárral tartozik a Srbijagasnak és 11 millióval a Szerbiai Villanygazdaságnak. Mivel ezek az összeg kifizetéséig hallani sem akartak a szolgáltatás újraindításáról, a minisztériumhoz fordultunk, amely igen nagy segítséget nyújtott ezeknek a kérdéseknek a megoldásában — hallottuk az alpolgármestertől.

Az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges áram mérésére új villanyórát szerelnek fel, és az Elgas méri majd az elfogyasztott és fizetendő mennyiséget.

Az előző fűtési idényben, de korábban is, több nagyfogyasztó elmulasztotta törleszteni a tartozását. A községi alapítású intézmények adósságát lefedte az önkormányzat, de tehetetlenek a tartományi és országos alapítású intézmények esetében. Ezen a listán találhatjuk például a kórház mellett a rendőrséget is.


A nyitóképen Varga Viktor és Győri István (A szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..