home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Idén is James Patterson a világ legjobban kereső írója
MTI
2016.08.05.
LXXI. évf. 31. szám
Idén is James Patterson a világ legjobban kereső írója

James Patterson harmadik egymást követő éve a világ legjobban kereső írója: a Forbes magazin szerint az amerikai krimiszerző az elmúlt évben bruttó 95 millió dollárt keresett, majdnem ötször annyit, mint a lista második helyén szereplő Jeff Kinney.

Az ezüstérmes amerikai gyermekkönyvíró 19,5 millió dollár bevételre tett szert az elmúlt évben. Az üzleti magazin listáján a harmadik helyet a Harry Potter-könyvsorozat és a nemrég debütált Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című darab szerzője, J.K. Rowling szerezte meg 19 millió dollárral.

Az első öt legjobban kereső író között van John Grisham (18 millió dollár), és a megosztott ötödik helyen Stephen King, Danielle Steel, valamint Nora Roberts (15 millió dollár). A tizenkettes élmezőny írói összesen 269 millió dollárt kerestek az elmúlt 12 hónapban.

A legjobban kereső szerzők bevételei évről évre csökkennek, ami azt jelzi, hogy egyre zsugorodik a felnőtt olvasóközönség az Egyesült Államokban. A Pew Research egy 2015-ös felmérése szerint az amerikai felnőttek 72 százaléka olvasott el egy könyvet valamilyen formában a korábbi évben. Az „olvasó” amerikai felnőttek aránya 2013-ban 74 százalék, négy évvel ezelőtt 79 százalék volt.

A 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti eladási mutatókra — nyomtatott—, elektronikus- és hangoskönyvek —, valamint egyéb — televíziós és mozis — bevételekre alapozott felméréshez az adatokat a Nielsen BookScan piackutató biztosította, de a Forbes magazin figyelembe vette a kiadók éves jelentéseit és más, könyves szakemberektől — ügynököktől, menedzserektől és szerkesztőktől —, valamint maguktól az íróktól származó információkat is.


Nyitókép: James Patterson
(Susan Solie-Patterson/Librarything.com/Commons.wikimedia.org)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..