home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Idegrendszeri szűrési és fejlesztési program Szabadkán
Szakáll Laura
2023.02.03.
LXXVIII. évf. 5. szám
Idegrendszeri szűrési és fejlesztési program Szabadkán

Véget ért a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének részeként megvalósított kéthetes idegrendszeri szűrési és fejlesztési program Szabadkán.

A foglalkozásokra olyan gyermekeket vártak, akik központi idegrendszeri sérüléssel élnek, valamint a felnőtt csoportban a Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedő és a stroke-on átesett személyeket fogadták. A képzés során olyan tornagyakorlatokat sajátíthattak el a résztvevők, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat, javítják az életminőséget és otthon is könnyedén elvégezhetőek.  A részleteket Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának kiemelt nemzetközi és nemzeti központi igazgatója ismertette:

–Reméljük, hogy a 2017-ben megkezdett folyamat, amely során minden évben jelen voltunk három-négy alkalommal, folytatódik. Szeretnénk az idén is még háromszor eljönni, és ezt a fejlesztést, amely a magyar állam támogatásával valósul meg, biztosítani a gyerekeknek és a felnőtteknek. Megfigyelhető, hogy egyre több a felnőtt beteg, gyerekekből kevesebb jelentkezik. Bátorítanék mindenkit, hogy akinek van a környezetében központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermek, hívja fel a szülők figyelmét arra, hogy van itt egy program, amely könnyen elérhető Szabadkán, nem kell elmenni az anyaországba, és ezt drága pénzért igénybe venni. Itt másfél-két órás foglalkozások zajlanak, a mozgás fejlesztése mellett a különböző készségekre is figyelmet fordítunk, ugyanis ez egy komplex személyiségfejlesztés.

Somogyi Sándort Parkinson-kórral diagnosztizálták, így számára rendkívül hasznos a fejlesztés.

–Zentán kezdtem járni a képzésre, most nagyon örülök, hogy itt van Szabadkán a folytatás. Nagyon jól esik, rettentő sokat jelent nekem ez abból a szempontból, hogy az otthon végzett tornához itt gyűjtöm össze az információt. Nyolc éve csinálom, mert nagyon hasznos. Akiben nincs kitartás, ne is kezdje el. Aki meg elkezdi, csinálja végig.

Kosányi Tamás, a VM4K munkatársa elmondta, ebben az évben is több alkalommal megszervezik a programot, így az érintettek bármikor kapcsolatba léphetnek az intézmény munkatársaival.

–A harmadik évet kezdtük meg a Szekeres László Alapítvány szervezésében. 2021-ben egy alkalmat hirdettük és valósítottunk meg, tavaly négy alkalommal látogattak el a konduktorok, ez most a hatodik alkalom, hogy Vajdaságban megszervezésre kerül a Pető kurzus, itt, a Vackor óvodában. Azt látjuk, hogy az elmúlt két hétben a jelentkezések folyamatosak voltak. Ennek köszönhetően nyolc személy volt az, aki újonnan bekerült a programba. Az is elmondható, hogy az elmúlt két hétben napi rendszerességgel 24 személy járt ezekre a fejlesztésekre, többségük felnőtt, de volt gyermekcsoport is. Arra bátorítok mindenkit, hogy ha szüksége van rá, éljen ezzel a lehetőséggel, használja ki, és jelezze ismerőseinek is, mert ez ingyenes, valamint nagyon hasznos is. Ha időközben felkeresnek minket az érintettek, akkor fel tudjuk venni a kórképet, bekerül az adatbázisba és a következő alkalommal a szakemberek behívják szűrésre. Amennyiben fejleszthető az állapotuk, és meghatározott diagnózisuk van, a következő alkalommal részt vehetnek a programban.

A képzésre január 23-a és február 3-a között került sor Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény épületében.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..