home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
IX. Toleranciatábor az esélyegyenlőség jegyében
Tóth Péter
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
IX. Toleranciatábor az esélyegyenlőség jegyében

Július 26-a és augusztus 1-je között rendezik meg az idei évi topolyai Toleranciatábort. A Duna menti városok és régiók fiataljainak sorrendben kilencedik táborát a szerb kormány, pontosabban a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium is támogatja.

Az erről szóló megállapodást Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter és Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke írta alá a topolyai helyi közösség nagytermében. Az idei rendezvény mottója: Adjunk esélyt mindenkinek!

Aleksandar Vulint a IX. Toleranciatábor szervezőbizottságának tiszteletbeli elnökévé nevezték ki. Az esemény utáni sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést, és azt is hozzátette, hogy ennél szebb feladatot nehéz elképzelni, hiszen Szerbia sok mindenre büszke lehet: a történelmére és a természeti adottságaira, de leginkább az itt élő emberekre és azok toleranciájára. Sokan a világban azonban még mindig azt gondolják rólunk, hogy ebben az országban nincs tolerancia. Ezért kell megmutatni, hogyan élünk, milyenek is valójában az itteni emberek. Nagyon fontos, hogy egy ilyen rendezvényen is meg tudjuk mutatni, hogy valóban tudunk örülni a különbözőségeknek. Vulin azt is elmondta még, hogy a Toleranciatáborról Szerbiában még mindig keveset tudnak, de bízik benne, hogy a jövőben híre megy, mi történik Topolyán, a tolerancia fővárosában.

Egeresi Sándor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idei tábor mottója: Adjunk esélyt mindenkinek! A társadalom peremére szorult csoportok felzárkóztatásával foglalkoznak majd fő témaként a fiatalok és a meghívott neves hazai, külföldi előadók. A romáknak, az AIDS-betegeknek, a büntetésüket töltő vagy büntetett előéletű személyeknek, a fejlődésben visszamaradottaknak, a fogyatékkal élőknek, az anyagilag vagy mentálisan hátrányos helyzetűeknek, a szenvedélybetegeknek, a homoszexuálisoknak, a prostitúcióra kényszerítetteknek, a kiskorú bűnözőknek és más, a társadalom peremére szorult csoportoknak a társadalomba való visszaintegrálásáról szól majd a 2015. évi Toleranciatábor. A rendezvény célja a többi közt, hogy egyértelmű üzenetet fogalmazzanak meg az ilyen marginalizálódó csoportok társadalmi életbe való bevonásával kapcsolatban. A hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségéről való gondoskodás meghatározó társadalmi érdek.

Egeresi Sándor, a tábor ötletgazdája szerint szerencsés körülmény, hogy Vulin és vele együtt a köztársasági kormány is felismerte a Toleranciatábor jelentőségét, illetve a benne rejlő lehetőségeket. A Duna menti országok és régiók fiataljainak szervezett találkozó nem titkolt célja, hogy a részvevők a kölcsönös megértés és a tisztelet jegyében felismerjék, illetve megfogalmazzák, mit jelent az európai értékrend, és miben állnak a nemzeti sajátosságok. A tolerancia az egyik kulcsszó lehet Vajdaság és a régió további fejlődésében, felzárkózásában. Az eddigi táborok egyik legfontosabb hozadéka, hogy a Duna menti városok és régiók fiataljai megismerhetik a szerbiai embereket, az itteni szokásokat és életkörülményeket. Joggal lehet bízni benne, hogy aki fiatalon ebben az országban járt, az később jó eséllyel vissza is fog majd térni. Lehet, hogy ezek közül a fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő államelnökei vagy valamelyik európai bizottság elnöke. 

Mindezzel tehát Topolyán megkezdődtek a IX. Toleranciatábor szervezési előkészületei. Amellett, hogy Aleksandar Vulin minisztert megválasztották a szervezőbizottság tiszteletbeli elnökévé, dr. Nenad Ivaniševićet, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium államtitkárát — aki szintén jelen volt a megállapodás aláírásakor — kinevezték a szervezőbizottság tagjává. Ott voltak még azoknak a topolyai civil szervezeteknek a képviselői, amelyek a hátrányos helyzetűek érdekvédelmét tűzték ki célul, valamint a községi alapítású intézmények képviselői, a község tekintélyes polgárai és mások. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..