home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
INcognitóban
Szerda Zsófia
2022.12.05.
LXXVII. évf. 48. szám
INcognitóban

A Szabadkai Kortárs Galériában november 18-án megnyílt Sagmeister Laura és Siflis András INcognito című kiállítása. A két művész képanyaga egymás előtt is rejtve volt, a galériában „találkoztak” először egymással.

A földszinti termekben vegyesen találhatóak meg a két képzőművész alkotásai. Bár két egyéniség találkozik egymással, két különböző művészi látásmóddal, mégis tökéletesen megférnek egymás mellett, vegyülnek, párbeszédbe elegyednek, együtt és egymástól függetlenül is léteznek.

„Siflis András és Sagmeister Laura közös kiállítása arra nyújt lehetőséget, hogy két nemzedékből származó alkotó, két festői érzékenység, két vizuális gondolkodás rámutasson a bennük rejlő közös tartományokra. Itt nem is arról van szó, hogy milyen formák és motívumok jelennek meg mindkét művész munkáin, hogy mi az a szín, faktúra, kompozíciós megoldás vagy akár téma, ami mindkettőjüknél felismerhető. Olyan közös tartományra gondolok, ami nem látható, nem tapintható, mégis van. Egy sajátos érzékelése, értelmezése és értése a képalkotási folyamatnak és annak végeredményének, amely két, rokonságba hozható, sőt szorosan párbeszédbe állítható festői szövetet képez” (dr. Kopeczky Róna: Jelek a homokban).

Sagmeister Peity Laura Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjas festőnő 1969-ben született Szabadkán. Az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Karán szerzett oklevelet festészet szakon, mestere Jovan Rakidžić volt, ezután a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végezte doktori tanulmányait. Több egyéni kiállítása volt, a többi közt a városi könyvtár kiállítótermében Szabadkán, a Budapest Galéria Kiállítóházában, a Bucka Gányó Művésztelep Képcsarnokában Szabadkán, a Művészetek Házában Magyarkanizsán, a 1st Floor Galleryben Antwerpenben, a Bash Házban Szabadkán, a Zentai Városi Múzeumban, a Dobó Tihamér Galériában és még számos kiállítótérben. Emellett sok csoportos kiállításon vett részt Szerbiában és külföldön.

Siflis András festőművész 1955-ben született Szabadkán. Ékszerkészítést és -tervezést tanult. Aranyművesként dolgozott, 1985 óta kizárólag festészettel foglalkozik. 1988-ban áttelepült Magyarországra, majd Berlinben és Münsterben is élt. Több neves díja van, a többi közt 1990-ben elnyerte a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Kölcsey-pályázatán a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus díját, 1998-ban pedig a New York-i Pollock-Krasner Alapítvány pályázatát nyerte meg. Művészi pályája a ’80-as években indult. A ’90-es évek vége óta csoportos installációkon dolgozik. Kerekes Lászlóval és Szegő Györggyel közösen valósították meg az Orient/e című kiállítást, melynek ő az ötletadója. Thesszalonikiben ehhez a kiállításhoz társult Jimie Durham és Maria Theresa Alves. Kiállított műveiben a napkelet felé fordulás, a tájékozódás, az emlékműállítás kérdéseit vizsgálja, felhasználva az ősi díszítőmotívumokat, installációját zikkurat formában építve fel. Egyéni kiállításai voltak Münsterben, Szabadkán, Budapesten, Rómában, Pécsett.

Jelen kiállításon Sagmeister Laura képein többszínű citromok virítanak, szinte kiviláglanak a háttérből. A piros citrom cseppjei vércseppekké válnak, térképrészletekben botorkálunk, ami Laura korábbi, térképes korszakára is utal. Száj nélküli, pletykáló fejek, körülöttük szürke gombolyag. Jóleső érzés odaülni a festő asztala mellé.

Siflis András a legtöbb képének nem ad címet. Hajózunk és virágos mezőn sétálunk, ahol a színesből feketévé válnak a virágok, fák. Rózsaszál nyílik, mellette asztalon hagyott kávésbögre-lenyomat, a kávé feketéje helyett vörös, mintha a vérvörös citrom levében állt volna a csésze. A képen betűkkel is jelezve: rózsa. Egy másik sorozatának képein óriási kör alakban angyalszerű lény látható, s mint egy Rorschach-teszt, emberi arc is kirajzolódik, kalappal, összevont szemöldökkel. Több alkotása gyerekkorunk krumplinyomdáját idézi. A kiállításon dominálnak a színek, mediterrán vizekre evezünk.

A tárlat kurátorai dr. Kopeczky Róna művészettörténész és Miroslav Jovančić, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora. A kiállítás mellé, mint mindig, most is készült illusztrált katalógus, Kopeczky Róna szövegével. Az eseményt Szabadka Város Önkormányzata támogatja. Az összeállítás január 14-éig tekinthető meg a kortárs galériában.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..