home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
IN MEMORIAM Kiss Ernő (1930—2014)
(M. I.)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
IN MEMORIAM Kiss Ernő (1930—2014)

Újabb támpillér dőlt ki az elhivatott bánsági magyar kultúrmunkások soraiból. Életének 84. esztendejében adta vissza lelkét Teremtőjének a nagybecskereki Kiss Ernő zenepedagógus, nótaszerző, választott városa, illetve a vonzáskörébe tartozó falvak zenei életének lelkes szervezője.

A tanár úr a dél-bánsági Debelyacsán, a mai Torontálvásárhelyen született. Nótaénekes édesanyjától, valamint a falu prímásától szerezte első zenei ismereteit. Gimnáziumi évei után, 1945-ben került Nagybecskerekre, ahonnan a már korábban szerzett zenei képességeit továbbépítve 1950-ben Újvidékre, az előadó-művészi szakra iratkozott. Első nótái is ebből az időből származnak. Közülük többet az Újvidéki Rádió is közvetített. Az 1955. évi diplomázása után előbb szülőfalujában volt pedagógus, majd ismét Nagybecskerekre került. Előadóművészként, kórusvezetőként és karmesterként több rangos társadalmi elismerésben részesült.

Zenei szakértőként nyugdíjba vonulásáig a Béga-parti kisvárosban, illetve a nagybecskereki község falvaiban tevékenykedett: kórusokat alapított, időről időre vezényelte a városi filharmóniát, magyarnóta- és operettesteket, zenés színdarabokat rendezett. Negyed évszázadon át tagja volt a Durindó és a Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsának, a létrehívás pillanatától pedig lelkes szakmai támogatója a VIVE magyarnóta- és csárdásfesztiválnak, melyet megannyi értékes és díjazott új szerzeménnyel gazdagított.

Kiss Ernő tanár urat a nagybecskereki katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra, református gyászszertartás szerint. Áldás és béke poraira.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..