home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
III. Károly
Szakáll Laura
2022.09.14.
LXXVII. évf. 37. szám
III. Károly

Egy korszak zárult le az Egyesült Királyság, valamint a teljes brit nemzetközösség életében is II. Erzsébet halálával. A királynő maga volt az élő történelem, az anglikán egyház vezetője. Emellett a hagyományszeretet, a konzervatív értékek jelképe. A biztos pont, aki a viharos időkben is a stabilitást szimbolizálta a szigetországban. Trónra lépésekor, még a II. világháború utóhatásai közepette is, első hivatalos, a néphez intézett beszéde biztonságot, megnyugvást sugallt az embereknek.

A zátonyra futott házassága, válása miatt egykor népszerűtlen walesi herceg, immár III. Károly király is rekordot döntött. Míg édesanyja, II. Erzsébet uralkodott a leghosszabb ideig (1952—2022) az Egyesült Királyságban, elsőszülött fia, Károly volt az, aki legtovább várt a koronára. Hódító Vilmos (uralkodási ideje: 1066—1087) után ő a 41. uralkodó az angol trónon.

A 73 éves Károly szívügye a környezetvédelem. Több kertészettel, természetvédelemmel foglalkozó műsorban is szerepelt már. Fontosnak tartja, hogy az őshonos gyümölcsfák ültetésére biztassa az embereket. Számos alapítvány munkájába kapcsolódott be. Erdélyben is sok időt tölt, ahol a helyiek vendégszeretetét élvezi, és még kaszálóversenyen is részt vett.

A gyászt, a kezdeti sokkot a remény váltotta fel, amint az új uralkodó a néphez szólt. A király arra is kitért, bár a világ változik, a monarchia szerepe és kötelességei megmaradnak, csakúgy mint az uralkodónak az anglikán egyházzal szembeni különleges kapcsolata és felelőssége. (Az anglikán egyházat VIII. Henrik angol király alapította a XVI. században. 1534-ben szakított a római pápával, az anglikán egyház élére saját magát, a mindenkori uralkodót nevezte ki. Kimondta, az egyház feje házasodhat, de megtartotta a legfontosabb szentségeket. Több mint 80 millió tagjával az egyik legnagyobb keresztény közösség a világon.)

Arra neveltek, hogy a másokkal szembeni kötelességtudatot ápoljam, és a legnagyobb tiszteletben tartsam egyedülálló történelmünk és parlamenti kormányzati rendszerünk értékes hagyományait, szabadságát és felelősségét. Ahogyan maga a királynő is oly rendíthetetlen odaadással tette, most én is ünnepélyesen megfogadom, hogy a hátralévő időmben, amíg Isten megadja nekem, fenntartom az alkotmányos elveket, amelyek a nemzetünk középpontjában állnak” — fogalmazott az új uralkodó, visszaadva a reményt a hagyománytisztelő, keresztény értékeket valló nemzetközösségnek.

A britek egyebek mellett arra számítanak, hogy olyan kérdésekben kaphatnak útmutatást tőle, mint például a klímaváltozás vagy a globális felmelegedés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..