home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Huszonöt éves barátság határokon át
Tóth Tibor
2023.09.26.
LXXVIII. évf. 38. szám
Huszonöt éves barátság határokon át

A szabadkai Spartacus Teniszklub és a Békéscsabai Előre Teniszklub barátsága negyed évszázados múltra tekint vissza. A két egyesület veterán játékosai évente kétszer találkoznak, tavasszal Békés vármegye székhelyén, ősszel pedig Szabadkán mérik össze erejüket. A huszonöt éves barátságot szombaton a vajdasági városban ünnepelték meg, ahol a vendégek 11, a hazaiak 10 teniszezővel léptek pályára, hogy eldöntsék, melyik klub gyűjthet be egy újabb győzelmet.

— A csapatbajnoki együttműködés 1998-ban kezdődött, de két évvel korábban, tehát 1996-ban a szabadkai fiatalokat meghívtuk egyéni versenyre. Abban az időszakban Szabadkán nem rendeztek gyerektornákat, mi viszont gyakran szerveztünk versenyeket a jövő reménységeinek is, és nagyon örültünk, hogy a szabadkai gyerekek személyében ilyen jó teniszezőket láthatunk vendégül. Megismerkedtünk a gyerekek szüleivel, így Irsai Lászlóval is, és azonnal barátság szövődött közöttünk. Azóta egy kicsit megöregedtünk, de évente kétszer találkozunk, és párosban megmérkőzünk egymással. Az örökmérleg a szabadkai csapat javára billen, hiszen a nagy Jugoszláviában is sokkal jobb volt a tenisz, mint nálunk, Szerbiában pedig még magasabb színvonalon űzik ezt a sportágat. A szabadkai az ország egyik legjobb klubja, amit általában a végeredmény is hűen tükröz. A huszonöt éves évforduló napja nagyon különleges. Ahogy máskor is, úgy most is nyerni szeretnénk, de ami még fontosabb, szeretnénk jól érezni magunkat, az itteni barátainkkal találkozni, és minél tovább a pályán maradni. A döntetlennel is elégedettek lennénk, hiszen Novak Đoković országában nem könnyű nyerni — nyilatkozta Vágréti László, a Békéscsabai Előre Teniszklub elnöke, és hozzáfűzte, hogy a szabadkaiak mellett a kassai teniszezőkkel is évente több barátságos tornát játszanak.

Végvári elmondta, hogy a békéscsabai férficsapat két éven át a legjobbak között szerepelt, a fiatalok azonban más városokban folytatták tanulmányaikat, így most az országos bajnokság harmadik kategóriájában próbálnak minél eredményesebben helytállni. Az utánpótlást illetően a 14 éven aluliak között országos bajnoka van a békéscsabai klubnak, melytől további jó eredményeket vár a klubvezetőség.

Irsai László, a Spartacus Teniszklub amatőr csapatának csapatkapitánya a kezdetekre visszatekintve elmondta, hogy a fiatalabbik, akkor tizenkét éves fia egy békéscsabai tornán vendégszerepelt, és ekkor ismerkedtek meg a két sportegyesület vezetői.

— A két csapat mérkőzésén nem az eredményé a főszerep, inkább a barátkozásra, a sportdiplomácia további építésére helyeződik a hangsúly. Óriási dolognak tartom, hogy két, a határ más-más oldalán lévő sportegyesület ilyen hosszú ideje baráti kapcsolatot ápol egymással. A békéscsabaiak mellett a zombori ŽAK és a Palics Teniszklubbal is gyakran megmérkőzünk egy-egy barátságos torna erejéig — mondta Irsai László.

Kiváló adogatások, erőteljes tenyeresek, hajszálpontos fonákok és zseniális röpték egyaránt előkerültek a repertoárból. Lehet, hogy a gyorsaság egy kissé megkopott az évtizedek során, ám a széles körű technikai tudás és a kifinomult labdaérzék még mindig jellemző a kiváló sportemberek játékára.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..