home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Huszonegy a nyerő
Tóth Tibor
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Huszonegy a nyerő

Megszokhattuk már, hogy a zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői évről évre megkétszerezik az országos bajnokságon szerzett érmeik számát. A zentai kajakosok a 2013-as idényben 18 regattán álltak rajthoz, 120 érmet nyertek, az országos bajnokságokon 21-et lapátoltak össze, az egyéni számokban pedig 8 (3 arany, 2 ezüst, 3 bronz) érmet szereztek.

— A tavalyihoz képest az idén sokkal eredményesebb évet tudhatunk magunk mögött. Kilenc érmet nyertünk a junior országos bajnokságokon. Ez külön örömmel tölt el bennünket, ez a korosztály ugyanis már a felnőtté válás küszöbén áll. Az ergométeres országos bajnokságról négy éremmel tértünk haza, az országos maratonbajnokságon egyet sem nyertünk, a szerbiai kupaversenyen négy ezüstöt, a minikajak és a többi kategória országos bajnokságán pedig további érmeket szereztünk — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

A sík vízi országos bajnokságot a terv szerint Palánkán tartották volna meg, de az alacsony vízállás miatt a versenynek végül az Ada-Ciganlija adott otthont. A körülmények nem voltak ideálisak: a zentai, magyarkanizsai és bezdáni kajakklub tagjai az országos szövetség udvarában táboroztak három napig, a többi klub versenyzői pedig hotelben laktak. A nem túl kényelmes körülmények ellenére is tizenkét érmet szerzett a tizennyolc tagból álló zentai csapat.

— Kiemelném a junior fiú-kajaknégyest (Barta Bencét, Vartus Árpádot, Fenyvesi Ákost és Kaszás Ákost), mely 500 méteren szinte egész évben veretlen maradt. Csupán az óbecsei regattán ért másodikként célba, az egyik tagnak ugyanis eltört az evezője. A fiúk már kinőtték a szerbiai mezőnyt, hiszen egyre-másra nyerik a versenyeket. Noha Kaszás jövőre átmegy az U-23-as korosztályba, Barta és Fenyvesi utolsó éves juniorok lesznek, a most serdülő korosztályú Vartus pedig juniorkorba lép. Kecskés Balázs személyében van egy tehetséges serdülőnk. Szegeden tanul, s Janics Natasa korábbi edzője, Kovács László foglalkozik vele. Ezáltal a 2014. évben talán még erősebb lesz a kajak négyesünk. Az országos bajnoki címen kívül kiemelném Barta Éva első helyét minikajakban és nagy kajakban (egyes 1000 méteren), továbbá érmet nyert párosban és négyesben is. Meg kell említenem Fenyvesi Janka első helyét nagy kajakban, pionír kategóriában, 1000 méteren. Fenyvesi Abigél ergométeren nyert országost K-1 500 méteren, ezzel országos csúcsot ért el — mondta az edző.

A versenyeken való részvételen kívül a klub az idén első alkalommal kajakiskolát is szervezett, melyben három hét alatt, kiváló körülmények között több mint negyvenen tanultak meg kajakozni. Jövőre még intenzívebbé tennék a munkát, s az oktatás időtartama két hétre csökkenne. A csapat ebben az évben két edzőtáborban vett részt: előbb Tiszafüreden, majd Szegeden, a Maty-éren készült. Nagyon jó kapcsolatot épített ki Szovics Zoltánnal, a Szegedi Olimpiai Központ vezetőjével, aki kedvezményes áron bocsátotta a zentaiak rendelkezésére a neves vízisportközpontot. A versenyidény elmúltával háromhetes pihenőt kaptak a kajakozók, majd kezdetét vette a téli felkészülés.

— Sorainkból többen már nemzetközi szereplésre jogosultak. Az idén az országos bajnokság éppen egybeesett az Európai Reménységek Olimpiai Fesztiváljával (EYOF), melyen Fenyvesi Abigél tavaly is részt vett. Négyen elmehettek volna az EYOF-ra, hosszas gondolkodás után azonban végül úgy döntöttem, nem engedem őket versenyezni, fiatalok még, túl korai a nemzetközi szereplés, nehogy meglepődjenek. Inkább az országos bajnoki címek gyűjtését szorgalmaztam. Mint utóbb kiderült, érdemes volt nekik itthon maradniuk. Jövőre azonban még több és jobb eredményt várok tőlük. Erre meg is van minden esély, hiszen Fenyvesi Janka és Abigél már legyőzte az Európa-bajnok magyarországi párost. Ez azért is nagy szó, mert a mi versenyzőink akkor még nem voltak túl jó formában. Az április végi selejtezőre jól fel kell készülniük, mivel onnan bejuthatnak a válogatottba. Erre 5-6 egységünk esélyes. Eddig csak az elsők kerülhettek be (nekünk négy ezüstünk volt), de az új szabályzat szerint az első kettő öltheti magára a címeres mezt. Újdonság, hogy kétnapos a válogató, ezáltal talán objektívebbek lesznek az eredmények. Aki áprilisban bekerül a válogatottba, annak év közben több versenyen is bizonyítania kell, és ha nem teljesít megfelelően, akkor kikerül a csapatból. Már áprilisban szeretnénk jó formába kerülni, legalább 1000 km-nek kellene lennie a kezekben. Ezt csak akkor érhetjük el, ha meleg vizes edzőtáborban gyakorolunk. Vagy Kotorba megyünk két hétre márciusban, vagy a Maty-érre április elején tíz napra. A két hely közül valahová muszáj eljutnunk, másképp esélyünk sincs felvenni a többiekkel a versenyt — mondja az edző.

A gépparkot és a hajókat folyamatosan fejlesztjük. A szülők rengeteget segítenek azzal, hogy megvásárolják gyermekeiknek a kajak egyes egyéni hajókat. A klubnak azonban kötelessége csapathajókról gondoskodnia a versenyzők számára.

— Egy kisebb páros hajót vettünk a lányoknak. Ez országos bajnoki címet és több érmet is hozott a konyhára. Az egyik szülő a gyerekének minikajakot, a klub számára pedig egy páros női kajakot vásárolt, egy másik pedig teljesen rendbe tette a minikajakokat. Jelenleg huszonhat minikajak és legalább ennyi nagy kajak található a gépparkban. Vásárolnunk kellene egy nagy páros hajót a fiúknak, valamint egy csónakmotort. Igyekszem egy kicsit a szabadidősport irányába terelni a klubot. A sárkányhajózást próbálom meghonosítani. Ezenkívül szükségünk volna 5-6 indiánkenura, melybe 15-16 fős csoportokat ültethetnénk, és a turistairodával közösen néhány órás kirándulásra vihetnénk őket. Az emberek érdeklődnek a túra iránt, s ez a klubnak is bevételi forrás — szögezi le.

A klub egyedüli és főtámogatója a zentai önkormányzat. Az idén szerzett huszonegy éremmel a zentai klubok rangsorában az első három között foglalnak helyet. A hajókon, a mezeken még rengeteg a szabad reklámfelület, mely a támogatókat várja. Szükség is van rájuk, jövőre ugyanis a versenyzők nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi vizeken is szerepelnek majd, és figyelemre méltó eredmények várhatók tőlük.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..