home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Húsz éves a községi ombudsman intézménye
2023.06.26.
LXXVIII. évf. 25. szám
Húsz éves a községi ombudsman intézménye

Két évtizeddel ezelőtt Topolyán nevezték ki az első szerbiai községi ombudsmant. Az évforduló jegyében háromnapos nemzetközi konferencia keretében dolgozták fel az eddigi tapasztalatokat, valamint azt, hogy nálunk és a környező országokban mit sikerült elérni az utóbbi években. Az ombudsman jelentősége és szerepe az emberi jogok és a demokrácia előmozdításában címet viselő összejövetelen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is képviseltette magát.

Az első községi ombudsman. Csernik Dénes volt, akit Miladin Nešić követett, utóbbi ma is betölti ezt a tisztséget.

A megnyitón Szatmári Adrián topolyai polgármester is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, az ombudsman intézménye előmozdítja a demokrácia fejlődését, a polgári kezdeményezések megvalósítását, kapcsot képez a polgárok, valamint az állami szervek között.


Fotó forrása: Pannon RTV

A tanácskozáson részt vett Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár. Elmondta, az ombudsman szerepét többek között abban látja, hogy felügyeli a hatóságokat. A kérdésre, hogy az oktatás területén hol lehetne még nagyobb szerepet vállalni az ombudsmanoknak, azt válaszolta, a gyerekjogok megvalósítása területén is van még tér a közreműködés elmélyítésére. Elmondása szerint a jövőben ezen is dolgozni fognak, hiszen az iskolákban nagyon fontos a diákok biztonsága.

Forrás: Vajdaság Ma, Pannon RTV

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..