home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Húsz év után Pink Floyd
(Forrás: mizuscafe.hu)
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
Húsz év után Pink Floyd

Az 50. születésnapját jövőre ünneplő brit rockegyüttes The Endless River című albuma az ezt megelőző lemezről, a húsz évvel ezelőtt kiadott The Division Bellről lemaradt felvételek gyűjteménye.

A zenekar az elmúlt húsz évben nem jelentetett meg lemezt, a billentyűs Richard Wright 2008-ban bekövetkezett halála pedig végleg eldöntötte az együttes sorsát. De David Gilmour gitáros és Nick Mason dobos még érzett a Pink Floydban egy „fejezetet”, melyet mindenképpen meg akartak mutatni a világnak — áll a Warner kiadó magyarországi forgalmazójához, a Magneoton MTI-hez eljuttatott közleményében.

A The Endless River az 1993. évi stúdiózás során feljátszott mintegy húszórás anyag terméke, a megírt, felskiccelt dalokat önti végleges formába, emléket állítva Richard Wrightnak. Ezek voltak az utolsó pillanatok, amikor a három tag közösen zenélt. Ahogyan David Gilmour korábban elmondta, a kiadványhoz az együttes új részeket tett hozzá, némelyeket újra felvett. Általánosságban megállapítható, hogy a lehető legjobban kihasználták a stúdiótechnikát, hogy egy igazi, XXI. századi Pink Floyd-album szülessen.



A lemez teljes egészében instrumentális, leszámítva a beharangozó dalt, a Louder Than Words című szerzeményt, mely a lemez záródarabja. Polly Samson írónő, Gilmour felesége írta a szövegét, és természetesen a gitáros énekli. A felvételhez készült videoklip az albumhoz hasonlóan a közelmúltban jelent meg.

A The Endless River már a megjelenése előtt rekordot döntött, hiszen az Amazon.comon az idén eddig ebből az albumból rendeltek elő a legtöbbet. A lemez alapváltozatán 18 szám hallható, a deluxe kiadáson még három felvétel szerepel. Az anyag egyik érdekessége a Talkin’ Hawkin’ című szám, melyben a világhírű brit elméleti fizikus, Steven Hawking elektronikus hangja is megszólal, melyet egy 1994-ben elmondott beszédéből vágtak ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..