home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Húsvétra hangolódva
Tóth Tibor
2022.04.14.
LXXVII. évf. 15. szám
Húsvétra hangolódva

Húsvéti nyuszik, csirkék, hímzett és különböző technikákkal készített tojások, valamint még sok más ajándék- és dísztárgy várta az ünnepre készülődőket Zentagunarason, az Armida Nőszervezet és a Csipkerózsa kézimunkacsoport hagyományos, háromnapos húsvéti kiállításán és vásárán.

A művelődési ház termében felállított asztalokon szebbnél szebb húsvéti jellegű terítők, díszek, tojások, dobozkák, hűtőmágnesek, Barbie-bútorok, könyvek, nyakláncok, szappanok, amigurumi technikával készített könyvjelzők és egyéb kézművestárgyak, alkotások fogadták a tárlatra látogatókat. A tizenkilenc kiállító Oromról, Völgypartról, Kispiacról, Szenttamásról, Topolyáról, Pacsérról és természetesen Zentagunarasról érkezett.

— A kiállítási tárgyak leginkább terítők, melyeket a Csipkerózsa kézimunkacsoport tagjai készítettek, valamint a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület tagjai egy ruszin jellegű kiállítást rendeztek be, a többi itt látható tárgy mind megvásárolható. Az Armida Nőszervezet egy pályázattal is kedveskedett a gyerekeknek. Rajzokat, festményeket vagy bármilyen technikával készített alkotásokat vártunk a húsvéti tojás témakörben. Minden évben az óvodások és az alsósok csoportmunkával jelentkeznek, valamint többen egyénileg is szorgoskodtak. Az alkotásokat háromtagú zsűri bírálta el, a legjobbak jutalomban részesülnek. A kiállítás iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg, a helyi polgárok mellett az óvodások és az iskolások szüleikkel, valamint az óvó és tanító nénikkel együtt jöttek el a rendezvényre — mondta Kádár Krisztina, az Armida Nőszervezet tagja, az esemény egyik szervezője.

Nagy Éva, a Csipkerózsa kézimunkacsoport elnöke kiemelte, hogy már jól ismerik a kiállítók munkáit, hiszen évről évre többnyire ugyanazok látogatnak el az eseményre.

— Az érdeklődés nagy volt, a húsvéttal kapcsolatos tárgyakat szépen vásárolták az emberek. Én háziszappant és kecsketejből készült szappant készítek, immár öt éve. A kecsketej nagyon jó a bőrnek, a háziszappannal pedig bármilyen foltot ki lehet mosni. Sokan ezzel mosnak hajat, de vásárlóim közül használták már kutyafürdetésre, lovak csutakolására is. Piacokra és egyéb rendezvényekre járok a termékeimmel, az még nem fordult elő, hogy semmit ne adtunk volna el — mondta, hozzátéve, hogy készülnek Bajsára, a MIRK-re.

Az alsós diákok a tanító nénikkel érkeztek a húsvéti vásárra, Dudás Balog Andrea második osztályosokat tanít. Elmondta, minden évben készülnek a húsvéti kiállításra, és a gyerekek izgatottan várják, milyen témával kapcsolatban kell rajzolni, festeni.

— Az idén a húsvéti tojás volt a témánk, ebben gondolkodtunk, és ezzel az iskolában is megkezdődött a húsvétra való felkészülés. Ilyenkor ötletelünk, mit lehetne készíteni, miből legyen, hogyan díszítsünk, és ebből közösen születik meg az ötlet. A gyerekeknek nagyon tetszettek a tojások, a horgolt dolgokat nagy élvezettel tekintették meg, de a játékok és a könyvek is lekötötték a figyelmüket — mondta a tanítónő.

Kezdetben a rendezvényt kiállításként szervezték meg, később azonban vásárral bővült az esemény, hiszen a kézművesek több olyan terméket készítenek, amelyet szívesen el is adnak.

— A húsvéti kiállítás és vásár nagyon népszerű nemcsak településünkön, hanem szélesebb körben is. A készülődésbe a gyerekeket is bevontuk, egyéni és csoportmunkát készíthettek. Megpróbáltuk visszahozni a hagyományos értékeket, hogy a húsvét ne csak arról szóljon, milyen ajándékot kapunk, hanem a húsvétnak a készülődéssel járó szellemét szerettük volna visszahozni ezzel a rendezvénnyel, hogy a közösség a magáénak érezze ezt az ünnepet. Nagyon sokan segítettek az esemény megszervezésében, több civil szervezetnek és egyénnek a munkája van benne ebben a három napban — mondta Sípos Hajnalka, az Armida Nőszervezet tagja, a helyi közösség titkára.

Fekete Rozália rongypokrócokat árusított a húsvéti kiállításon és vásáron. 2006 óta tagja a Csipkerózsa kézművescsoportnak, a rongypokróckészítéssel nyugdíjba vonulása óta, 2004-től foglalkozik. Előtte tizenöt évet szövödében dolgozott, ahol elsajátította a tevékenység minden csínját-bínját.

— A kiállításra legutóbbi munkám hoztam el, melyet rendelésre készítettem. Drága az alapanyag, ezért a pokrócok nem olcsók, így 1000 dináron felül kínálom őket. Nincs nagy kereslet irántuk, főleg rendelnek az emberek, ami nekem is megfelel, hiszen az a biztos kereset. Használt, de új rongyokkal is dolgozom, utóbbinak más a minősége. Szeretném, ha minél több fiatal megtanulná a rongypokróckészítés technikáját, tudásom szívesen átadom nekik — mondta Rozália.

Zentagunarason a következő eseményt május 2-án tartják meg, családi nap lesz a labdarúgópálya melletti téren.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..