home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Húsvéti tojásfestés Szabadkán
Apró József
2023.04.01.
LXXVIII. évf. 13. szám
Húsvéti tojásfestés Szabadkán

Április 1-jén megtartották a Húsvétra Készítem... elnevezésű műhelyfoglalkozást a Vajdasági Magyar Folklórközpontban. Az elkészült alkotásokat a gyerekek haza is vihették, a lányok pedig festett tojásokkal várhatják majd a locsolkodókat.

A résztvevők megismerkedhettek a különböző hagyományőrző tojásdíszítési technikákkal, mint a berzselés vagy a tojásírás. A berzselés, azaz a levélrátétes díszítés a legkönnyebben elsajátítható, viszont nagyon látványos eredményt kaphatunk vele.

A tojásírás már sokkal összetettebb művelet, mely jóval több kézügyességet igényel, az írókát (népi nevei: gice, gica, kice, kesice, kandé) felmelegítve méhviaszba kell mártani, és így tudunk írni a tojásra, majd a megírt tojásokat aztán festékbe helyezzük a hagyományos módon a kívánt árnyalat eléréséig. A viaszt végezetül leolvasztjuk a tojásról (tipp: a mikrohullámú sütő sokat segíthet), így a viasz által fedett felület alatt nem fogja be a festék, és szépen kirajzolódik az írt minta. Elődeink nemcsak „írni” tudtak a tojásokra, hanem el is tudták „olvasni” őket, vagyis értelmezni tudták a jeleket, melyeket még őseik hagytak rájuk, és századokon át örökítettek tovább. A tojásokra írt jelek nemcsak tavaszi virágok, leveles ágak, hanem olyan jelek is, amelyek segítettek távol tartania gonoszt, az ártó, veszedelmes dolgokat. A kacskaringós minták, mint például a vétett út vagy utavesztett hímesek segítettek kapcsolatba lépni a holtak lelkével, ezért sokszor némán és minden más mintát megelőzve kellett elsőként elkészíteni őket. A kéz, a tenyér jelei megálljt parancsoltak a rontásnak, betegségeknek, ahogy a kézrátéttel való gyógyítás még sok helyen ma is szokás.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..