home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Húsvéti örömben...
2023.04.05.
LXXVIII. évf. 14. szám
Húsvéti örömben...

Ünneplő olvasók! Újra együtt vannak a családok, a rokonság, sokan ünnepelnek. Épp, mint karácsonykor, vagy egy-egy születésnapon, névnapon, fontos évfordulón. Terített asztalok, ünnephez illő díszítés, ajándékozás. Fontos kérdés ezekben a nagyon hasonló eseményekben az, hogy tudunk-e igazán tiszta szívből örülni és ünnepelni az adott tartalomnak? Meg tudjuk-e igazán ünnepelni az ünnepet?

Minek tud ma örülni az ember? Leegyszerűsítve a válaszadást, úgy fogalmazom meg, hogy saját magának. Mert ebben az én-központú világban azt tartjuk igazán fontosnak, aminek a középpontjában mi magunk vagyunk. Az Én! Azt fogadjuk el, ami nekünk tetszik, azt engedjük közel magunkhoz, aki nekünk megfelel, azt ünnepelünk, amit mi akarunk, és úgy, ahogyan mi azt elképzeltük. Ez egy olyan jellegű tény, ami jelen van a mindennapokban, de vajon képesek vagyunk-e arra, hogy kilássunk ebből a jelképes „zacskóból”?   

Vajon karácsony ünnepében mennyire fontos Jézus Krisztus megszületése a fenyőfa, emberi szeretet, ajándékozás és terített asztal egysége mellett? Ahogyan Húsvét ünnepében is, mennyire fontos Krisztus golgotai kereszthalála és feltámadása a sonka, torma, kolbász és tojás egysége mellett?

Húsvét öröme abban jelenhet meg, ha elkezdjük annak tartalmát ünnepelni! Mert egy szerettünk ünnepét sem azért ünnepeljük, hogy abban magunkat emeljük ki, ellenkezőleg, őt ünnepeljük. Húsvétban sem elsősorban a hagyományokat, vagy magunkat, esetleg egymást kellene ünnepelnünk, hanem azt, aki feltámadt a halálból azért, hogy nekünk életünk legyen, örök életünk!

Húsvét ünnepében Isten Szentlelke által helyet kaphat az igazi öröm, a boldogság, a hálaadás, a reménység, melyek hittel való megélése feltámadásba vetett hitté alakítja át a mi kicsinyhitűségünket, és teszi ünneppé az ünnepet! Ezt megélve válhat az ünnepünk és az életünk hitvalló életté, mely képes arra, hogy a Húsvétban hittel és bizalommal, teljes meggyőződéssel megvallja Lukács evangélistával együtt:

„Valóban feltámadt az Úr...” Lk 24, 34

Áldott, békés, feltámadásba vetett hitben gazdag Húsvéti ünnepet kívánok mindenkinek!

Erős Vár a mi Istenünk!
Dolinszky Gábor
Evangélikus püspökhelyettes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..