home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Húsvéti filmek
Brasnyó Zoltán
2023.04.06.
LXXVIII. évf. 14. szám
Húsvéti filmek

Talán kevésbé jellegzetes a húsvéti filmezés a karácsonyi mozizáshoz képest, de bibliai történetekben, mesékben, szórakoztató családi filmekben ilyenkor sincs hiány. Számos klasszikus és modern alkotást érdemes ilyenkor újranézni.

Talán nem is olyan régen húsvéthétfőnként szokás volt, hogy szinte mindenhol Bud Spencer- és Terence Hill-filmek mentek a televízióban, melyek ünneptől függetlenül kiváló szórakozást nyújtanak. A régi magyar filmek sem hiányoztak ilyenkor a műsorkínálatból, most azonban inkább néhány jellegzetes vagy éppen korántsem szokványos húsvéti filmet szeretnék ajánlani az olvasóknak.

 

Jézus Krisztus szupersztár

A világ egyik legjobb Biblia-adaptációja, mely 1973-ban jelent meg. Egy viharvert autóbuszból szállnak ki a társulat tagjai valahol a sivatagban, hogy minden idők legszebb és legfontosabb történetét meséljék el nekünk. Az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice által írt koncepcióalbum, illetve a rendkívül sikeres Broadway-előadás alapján készült a film Norman Jewison rendezésében, Ted Neeley főszereplésével. Jézus Krisztus életének utolsó hat napját dolgozza fel, Júdás szemével, akit Carl Anderson alakít. A filmre általában gyakran hivatkoznak musicalként, az alkotás azonban ízig-vérig rockopera. Az elejétől a végéig énekben mesélnek a szereplők.

 

Nyúl Péter 1. és 2.

Egy kevésbé szokványos húsvéti film, egyúttal meglehetősen gyerek- és családbarát, illetve rengeteg nyuszi is van benne. Az Egyesült Királyságban rendkívül népszerű Nyúl Péter első epizódja 2018-ban jelent meg, főhőse pedig egy jó kedélyű, kék kabátjáról is ismert nyuszi, aki imád bulikat szervezni a kertben. Egy nagyon aranyos mozi, melynek második része 2020-ban futott be. Mindkét epizódban összehozták az élő szereplőket a CGI-animációval, a második részben pedig a tanyáról a városba tevődik át a cselekmény, nem kevésbé vicces jelenetekkel megspékelve. Az utóbbi évek egyik legjobb húsvéti animációs kalandja, melyet a gyerekek valóban imádni fognak.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Jean-Paul Belmondo és Sophie Marceau főszereplésével mutatták be 1984-ben. Mindmáig az egyik legjobb, tipikusan húsvéti vígjáték, mely már nem biztos, hogy elkészülhetne a mai politikailag korrekt világban. Stephane gazdag iparmágnás, a Riviérán él feleségével. Nem bír a vérével, állandóan újabb és újabb hölgyeket hódít meg, akik nem tudnak ellenállni a sármos férfinak. Miután kikíséri feleségét a repülőtérre, belebotlik Sophie-ba, egy tizennyolc éves lányba, akit először az étterembe, majd a lakásába visz — sajnos azonban homokszem hullik a gépezetbe, és megjelenik a semmiből Stephane felesége, merthogy törölték a gépét. Nincs más megoldás, Stephane azt hazudja, Sophie az ő vér szerinti lánya. Tipikus francia vígjáték, máig vicces és ütős poénokkal. Belmondo-rajongóknak egyenesen kötelező.

 

Brian élete

Egy újabb Jézus-sztori, ezúttal egy kicsit másképp, ahogyan csak a Monty Python csoport képes rá. Minden idők egyik legviccesebb filmje, szakajtónyi angol humorral, milliószor idézett egysorosokkal és poénokkal. A Brian élete más perspektívából mutatja be egy messiás viszontagságait és a bibliai korszellemet, görbe tükröt állítva a vallási történetek elé. Júdeában járunk, amikor Jézus megszületik, vele szinte egy időben pedig egy másik csecsemő is, Brian. A napkeleti bölcsek tévedésből Briant hiszik a megváltónak, aki innentől fogva félreértések egész sorozatát éli át. A „lómaiaktól” Fikusz Kukiszon át Fortissima Finguszig megannyi zseniális szöveg, melyek a kiváló magyar szinkronnak köszönhetően talán még jobbak, mint az eredeti, angol változatok. Terry Jones filmjében Graham Chapmant, Michael Palint és Eric Idle-t is láthatjuk, valamint a Monty Python csapat színe-javát.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..