home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hunyadi - a név kötelez
- dw -
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám
Hunyadi - a név kötelez

Szedlár Erika igazgatónőAz oktatási és tudományügyi minisztérium az oktatási és nevelési minőséget értékelő intézettel, a minisztérium észak-bácskai körzetének elöljáróságával, valamint a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve az 1800 szerbiai általános iskola közül kiválasztott 61 olyan int...

Szedlár Erika igazgatónő

Az oktatási és tudományügyi minisztérium az oktatási és nevelési minőséget értékelő intézettel, a minisztérium észak-bácskai körzetének elöljáróságával, valamint a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve az 1800 szerbiai általános iskola közül kiválasztott 61 olyan intézményt, amely a legmagasabb szinten járult hozzá tanulói sikeres eredményeihez. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola is a legjobbak között szerepel. Ebből az alkalomból kérdeztük Szedlár Erikát, az iskola igazgatóját:
- Vajon minek tulajdonítható, hogy évről évre a legsikeresebb iskolák között szerepel az önöké a minősítővizsgákon?
- Talán annak, hogy tanulóinkkal elhivatott pedagógusok dolgoznak, akik kihozzák a gyerekekből a lehető legtöbb tudást egy-egy ilyen megméretésen. Az elmúlt években sok támadás ért az egyik főtantárgy, a matematika miatt, mivel megfelelő, magyar nyelven tanító szakkáderek híján osztálytanítói diplomával rendelkező pedagógusaink készítették fel a tanulókat. Ennek ellenére mind helytálltak a vizsgákon, és felvételt nyertek a kiválasztott középiskolai szakra. Az idei év immáron vízválasztó lesz iskolánkban: hosszú idő után először megfelelő szakképesítésű kollégák dolgoznak majd a magyar nyelvű nyolcadik osztályokban, ennélfogva az eddigieknél is jobb eredmények várhatók.
- A versenyekről is többnyire jó helyezéssel térnek haza diákjaik. Mi ennek a titka?
- Én ezt nem titoknak nevezném, merthogy mindössze arról van szó, hogy nagy fontosságot tulajdonítunk a kiemelt tehetségekkel való foglalkozásnak. Iskolánk 2010 decemberében regisztrált a tehetségpont-hálózatba, majd 2011 júniusában az akkreditációs folyamaton túljutva hivatalosan is Kiváló Tehetségpont lett. Az akkreditálás fő célja az volt, hogy - a Géniuszprogram keretében - segítséget szerezzünk a Tehetségpontunk hitelessége, társadalmi elfogadottsága növekedéséhez. A hitelesítés folyamán 6 különböző tehetségterületet neveztünk meg, melyek mindegyikén tehetségdiagnosztikát és tehetséggondozást végzünk, illetve szakmai tanácsadást nyújtunk. Megkülönböztetett figyelmet szentelünk többek között a szép beszéd és hagyományaink ápolásának, a mozgáskultúra, valamint a logikus gondolkodás állandó fejlesztésének.
- Hogyan fogadta az iskolaszék, illetve Csantavér helyi közösségének vezetősége a kitüntetést?
- Egyelőre tudomást sem vettek róla. Az iskolaszék, sajnos, rendre hátráltatni igyekezik intézményünk munkáját, a szülők tanácsának elnöke pedig szintén mögéjük állt. Többször felkértem már őket, hogy ne hátráltassák, hanem inkább segítsék az iskola munkáját, például más községbeli iskolákhoz hasonlóan szervezzenek jótékonysági összejöveteleket vagy művelődési programokat, de hiába. Az iskolaszék működése is alaposan megkérdőjelezhető, hiszen munkája csak gáncsoskodásban merül ki, főként a szabadkai polgármester oktatásügyi tanácsosának jóvoltából. A tantestületünk is ráébredt már, hogy az ilyesfajta hozzáállás milyen ártalmas a tanintézménynek, ezért egy iskolaszékbéli tag ellen bizalmatlansági eljárást indított, és megszavazta a leváltását. És akkor most én azt kérdem, hogy milyen is az a demokrata városvezetés, amely - más iskolákkal ellentétben - egyszerűen figyelmen kívül hagyja és elveti intézményünk kollektívájának az akaratát? Jó lenne, ha inkább azzal foglalkoznának, amivel igazán kellene, hiszen az iskola működési költségeire előirányzott összeget is folyamatosan lefaragják, eddig már mintegy félmillió dinárral tartoznak nekünk.
- A sok nehézség ellenére is az iskola épül-szépül...
- A folyamatos szembeszegülés ellenére a Tartományi Nagyberuházási Alaptól sikerült kieszközölnünk, hogy végre elkezdődjenek a második és harmadik pavilon építési munkálatai. Amíg be nem fejeződik, addig kicsit összébb kell húznunk magunkat, de a kollégák pozitív hozzáállásának köszönhetően majd átvészeljük ezt az időszakot is, és jövő télen már nem kell fagyoskodniuk diákjainknak.
- Ön szerint milyen oktatási reform volna jó?
- Sajnos addig nem beszélhetünk reformokról, amíg kormányunk munkája abban merül ki, hogy elavult nyugat-európai oktatási kliséket igyekszik átvenni és átültetni a mi rendszerünkbe. Egyszer s mindenkorra fel kellene már számolni a két váltásban történő oktatást, és áttérni a külföldön oly jól működő gyakorlatra: hogy csak délelőttönként folyjanak a tanórák, délután pedig a különféle szabadaktivitások. Ha ennek megteremtenénk az infrastrukturális feltételeit, akkor beszélhetnénk érdembeli reformokról, de addig marad minden a régiben, a gyerekek még péntek este is nyűvi az iskolapadot.
- Mit üzenne zárszóként?
- Csak annyit, hogy nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen ez megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehetünk jobbak, csupán annyit, hogy a kitüntetés egy olyan fokra helyezte a mércét, melynél alább nem adhatjuk. Újfent bebizonyítottuk, hogy kis közösségünkben igenis sok tehetséges gyerek van. Lehet, hogy sokaknak kicsi az önbizalmuk, de pedagógusaink a kellő hozzáállással és szakértelemmel képesek rá, hogy a legjobb teljesítményre sarkallják tanulóinkat és bizonyítsák tudásukat minden megmérettetésen, hiszen - Szent-Györgyi Albert szavaival élve - ,,Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája'.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..