home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg a szeverodonecki vegyi üzemnél
2022.06.15.
LXXVII. évf. 24. szám
Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg a szeverodonecki vegyi üzemnél

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg, hogy a körülzárt szeverodonecki Azot vegyi üzemet elhagyhassák a civilek — közölte a Rosszija 24 hírtelevízió.

Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szerda reggel azt mondta, hogy az Azot föld alatti bunkereiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek. Közölte, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer. Kiszeljov kedden a Pervij Kanal tévécsatornának kijelentette, a vegyi üzemben mintegy 2500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.


Fotó: Tanjug/ AP/ Francisco Seco

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat — mint mondta — Kijev parancsára hétfőn felrobbantották. Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Oleksandr Ratushniak

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek a mariupoli mintára történő megadás lehetőségét ajánlotta fel. Azt tanácsolta, hogy reggel 8-kor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, aminek fejében megkímélik az életüket, és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Szerda reggel a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság több településéről, egyebek között a székvárosból érkezett jelentés ukrán tüzérségi csapásokról. A helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán a támadások következtében két ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.


Fotó: Tanjug/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „az ukránok nem terroristák, hogy oroszországi lakónegyedekre nyissanak tüzet”. Zelenszkijnek azt a kérdést tették fel, hogy Ukrajna ágyúzza-e majd Oroszország területét, ha ebbe a Nyugat beleegyezik. „Nem. Nekünk nem érdekünk a civilek ágyúzása. Nem vagyunk terroristák, hogy polgári negyedeket bombázzunk. Normális, egészséges emberek vagyunk. Fegyverekre az államunk felszabadításához van szükségünk” — szögezte le az elnök.

A Nemzetközi Vöröskereszt vezetői értik Magyarország politikáját az ukrajnai háborúval kapcsolatban, illetve annak fontosságát, hogy a kormány nem szállít fegyvereket a konfliktusban — közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben, miután találkozott Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével és Jagan Chapagainnal, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkárával.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6277 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határszakaszon belépők közül 4318-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Vonattal 268 ember, köztük 59 gyerek érkezett kedden Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..