home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hullámverésben
Tóth Péter
2022.01.04.
LXXVI. évf. 52. szám
Hullámverésben

Nehéz évet tudhatunk magunk mögött. De azt is megállapíthatjuk, hogy ha a világban zajló folyamatok tükrében próbáljuk értékelni 2021-et, akkor azt is mondhatnánk, hogy sikerült jelentősebb megrázkódtatások nélkül átvészelni, főleg, ha ahhoz viszonyítunk, hogy a más országokban élők sok esetben egészen nagy kihívásokkal voltak kénytelenek szembenézni.

A járvány a különböző térségekben hullámokban jelentkezett, és a jelenlegi perspektívából nem lehet megítélni, hogy a jövőben milyen alakzatot vesz majd fel. Az élet maga is hullámzás, a lét minden területén oszcillációk figyelhetőek meg. Miközben tudjuk, hogy minden mindennel összefügg, a pandémia keltette zavarok mellett egyéb tényezők is jelentősen kihatnak a világgazdasági trendekre. A szezonális mozgások is úgy hatnak, hogy az árszint folyamatosan emelkedik. Ez nemcsak elszigetelt hazai jelenség, hiszen az itteni eseményeket is jórészt a világpiaci mozgások befolyásolják.

Miközben nálunk ellentétes folyamatok játszódnak le, a világ gyorsan növekvő népessége mind nagyobb igényt mutat az alapélelmiszerek és az energiahordozók iránt. Folyamatosan nő a kereslet, ezért nem nehéz megjövendölni, hogy a tendencia a jövőben is folytatódik. A hosszú távú trenden belül azonban jelentős ingadozások is várhatóak. A mind szélsőségesebb időjárás, valamint a termelési költségek emelkedése hozzájárul ahhoz, hogy az infláció szinte mindenhol megmutatkozik.

A globalizáció keltette hullámverésben borítékolható, hogy lesznek még nehéz időszakok, de a folyamatok lehetőséget is teremtenek azok számára, akik majd élni tudnak vele. A világ megfigyelhetően tele van folyamatosan feltűnő réspiacokkal. Az ezeket kihasználó cégek általában kis- és középvállalkozások, melyek egy-egy helyi természeti vagy kulturális előnyre építik tevékenységüket.

Mi itt, ezen a tájon a komparatív előnyeinket elsősorban a gabona-, zöldség- és gyümölcstermesztésben, az állattenyésztésben, valamint az ezekre épülő ipari-feldolgozói kapacitásokra alapozva tudnánk megtalálni és jövedelmezően kihasználni. A mind könyörtelenebbé és élesebbé váló folyamatos versenyhelyzetben a kis országok kis- és középvállalkozásai kizárólag a réspiacok megszerzésére törekedhetnek. A résekben meghúzódó vállalkozás a piac egy-egy szegmensére koncentrálva mindenki másnál jobban megismerheti, ezáltal pedig mindenki másnál jobban ki is elégítheti a piaci szereplők igényeit, majd testre szabhatja szolgáltatásait és termékeit a piaci résben előforduló vevőkör számára.

Sok olyan réspiac van, ahol sikereink lehetnének. Egynek-egynek a betöltése az egész gazdaság szempontjából ugyan csekély jelentőséggel bír, de sok kicsi sokra megy. A réseket a vállalkozóknak kell megtalálniuk. Ez nem az állam feladata, segíteni azonban tud ebben. Kedvező hitelekkel, pénzbeli támogatással, szakmai tanácsadással sokat lehetne lendíteni az érintett vállalkozások versenyképességének fejlesztésén. Szem előtt kell tartani, hogy a réspiacok fogyasztói nem szokványos elvárásokat támasztanak. A termékek és szolgáltatások különlegességét hatékonyan kell kommunikálni a célcsoport felé, ha eredményt akarunk elérni.

A piaci rés sikeres betöltése a természetből merített példával szemléltethető. Ha a cápát tekintjük nagyvállalkozónak vagy multinak, akkor az őt kísérő kalauzhalak a kisvállalkozók. A cápa erős, gyors és kegyetlen. Legyőzni nem lehet. A kalauzhal nem próbál versenyezni vele, de mellette úszik, és figyeli, mi jut neki. A cápa a nagy ragadozó, mellette úszva azonban a kalauzhal is megtalálta a saját „réspiacát”. Mivel nem versenyez a cápával, így az nem bántja, nem akarja megenni. Évmilliók óta élnek így összhangban, ami ékes bizonyítéka, hogy a „teória” mennyire életképes a gyakorlatban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..