home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hulladék a múltban, a jelenben és a jövőben
Dömötör Ruben
2022.11.30.
LXXVII. évf. 47. szám
Hulladék a múltban, a jelenben és a jövőben

Hulladék azóta van, amióta léteznek élőlények. A föld fejlődése során az állati vagy növényi eredetű hulladékot más élőlények mindig fel tudták használni nyersanyagként. Az emberiség kialakulásával, gyarapodásával és új anyagok felhasználásával azonban ez az egyensúly teljesen felborult.

A múltban használt könnyen lebomló anyagokat, mint amilyenek például a fa, bőr, papír, egyre inkább felváltották a viszonylag olcsón és könnyen előállítható, de nagyon nehezen bomló műanyag termékek, melyek felhasználása még mindig növekvő tendenciát mutat. Mára már annyi hulladékot termelünk, hogy az már mindenhol megtalálható, még az Északi-sarkon és az űrben is. Az óceánokat már szinte szemétszigetek járják. Az óriási mennyiségű hulladék káros egészségügyi hatása több millió ember életét veszi el évente.


Képek forrása: unsplash.com

Hulladékkezelés

Az emberek a történelem során több módon próbálták kezelni a keletkező hulladékot. Az ókorban a városok voltak a hulladéktermelés központjai, így az akkori lakosok építettek szennyvízelvezető rendszereket, Kréta szigetén pedig Kr. e. 3000-ben vízöblítéses toalettek is léteztek. Az antik Rómában Kr. e. 600 környékétől működött egy 4 m magas csatorna is, melyre nem volt kötelező rácsatlakozni, hiszen azért már akkor is fizetni kellett.

A középkori hulladékkezelés jóval visszamaradottabb volt az ókorihoz képest. A hulladékot és az ételmaradványokat az emberek egyszerűen kiürítették az utcákra. Voltak olyan utcák, ahol a szemét miatt csak gólyalábakon lehetett közlekedni. A patkányok jelenléte következtében rendszeressé váltak a pestis- és a kolerajárványok.

A megtermelt hulladék problémájának megoldására az emberek csak a XIX. században szánták el magukat igazán, miután Robert Koch bebizonyította a higiéniai körülmények és a betegségek terjedése közötti összefüggést. Még ma is óriási gondot okoz az a felfogás, hogy a már megtermelt hulladékról kell gondoskodni, és nem arról, hogy meggátoljuk a szemét keletkezését.

A hulladék fogalma sokféleképpen értelmezhető. Egyesek szerint a hulladék az, ami senkinek sem kell, és semmire sem jó. Mások szerint pedig az, ami haszontalan, vagy zavarja az emberi tevékenységeket. Az anyag hulladékként való minősítése nagymértékben függ az emberek értelmezésétől, így a hulladékot több csoportban lehet osztályozni, például az anyagi tulajdonság alapján (savak, olajok, zsírok, üvegek stb.), eredetük alapján (háztartási, ipari, nukleáris stb.), vagy akár jogi szempontok szerint is. A három leggyakoribb típus a kommunális, a termelési és a veszélyes hulladék.

Kommunális hulladék

A kommunális hulladék, más néven szemét, az a szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyag, amely a lakosság fogyasztási, intézményi, kereskedelmi és más tevékenységei révén termelődik. Szilárd kommunális hulladéknak tekinthető például a söpredék, hamu, korom, papír, üveg, kerti és konyhai hulladék stb. Folyékony kommunális hulladéknak számít az a hulladékká vált folyadék, amely szennyvízelvezető rendszerrel nincs elvezetve és megfelelően megtisztítva.

A hulladékkezelés szempontjából manapság hatalmas probléma a pandémia óta kézfertőtlenítésre használt papír zsebkendők mennyiségének rohamos növekedése, hiszen a nehezen bomló, könnyen tapadó papír zsebkendők számos tisztítóberendezésnek okoznak óriási gondot.

 

Termelési hulladék

A termelési hulladék főleg a bányászati, energiaipari és vegyipari tevékenységekből származik. Talán a bányászat az a tevékenység, amely mennyiségileg a legtöbb hulladékot termeli, hiszen ilyen szempontból az érceken kívül az összes meddő anyag hulladéknak számít. Egyes, bányászatból eredő hulladékok savas átalakulások révén potenciális veszélyforrásokká válhatnak a környezet számára. A vegyiparban főleg folyékony halmazállapotú hulladékok keletkeznek, savak, lúgok, oldatok, oldószerek stb. formájában. Ezek java része veszélyesnek mondható. Termelési hulladéknak lehet tekinteni a mezőgazdaságból (állattartásból és trágyázásból) származó hulladékot is.

Veszélyes hulladékok

Veszélyes hulladéknak minősül minden olyan anyag, amely vagy önmagában, vagy bármely alkotója, összetevője, átalakulási terméke által veszélyes az emberi egészségre, az élővilágra és a környezetre. A veszélyességet több tényező is befolyásolhatja, mint például az oxidálóképesség, gyúlékonyság, robbanásveszély, toxicitás, reakció-, valamint alak- és tulajdonságváltási képesség. Potenciálisan veszélyes hulladéknak tekinthetőek azok, amelyek bizonyos körülmények között biztonságosak, de azok megváltozásával, mint például a pH-érték növelésével vagy csökkenésével, azzá válhatnak.

Bolygónkon a népesség növekedésével a hulladék termelése is exponenciálisan növekszik, így az emberi felfogás, valamint a korszerűbb és hatékonyabb hulladékkezelési technológiák, beavatkozások fejlesztése nem csupán egy szép elképzelés, hanem a jövőben nélkülözhetetlenné válik az emberiség számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..