home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hugh Laurie nemcsak színész, hanem kiváló blueszenész is
Zvekán Péter
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Hugh Laurie nemcsak színész, hanem kiváló blueszenész is

Már azon is sokan meglepődtek, amikor azt olvasták újságunkban, hogy Steven Seagal a színészkedésen kívül magas színvonalon foglalkozik zenével is. Akkor itt a ráadás! Hölgyeim és Uraim, a Doktor House című sorozat ismert főszereplője, Hugh Laurie is muzsikál. Aki nem hiszi, az július 19-én megtekintheti élőben a Budapest Kongresszusi Központban.

Ő is sokkal előbb kezdett el zenélni, mint színészkedni. S milyen érdekes, hogy egyre több a sikeres színész, aki — félig hobbiból — zenészként turnézgat, fordítva azonban ez nem annyira jellemző. Laurie mindössze hatéves volt, amikor zongorázni kezdett, és azóta több hangszeren is megtanult játszani.

Nem okoz gondot neki a gitár, a dob, a harmonika és a szaxofon sem. Tévés szerepléseinek köszönhetően többször is fitogtathatta tudását. Zenélt az A Bit of Fry & Laurie, a Jeeves and Wooster és a House sorozatokban, és 2006 októberében fellépett a Saturday Night Live című műsorban is. Akinek jó a megfigyelőképessége, az észrevehette, hogy a Doktor House-ban is vannak olyan részletek, amelyek Laurie zenei oldalát mutatják be. Például az általa alakított karakter otthonában van egy Hammond B-3 orgona, melyen az egyik részben játszik is.

Miután az ismert énekes, Meat Loaf szerepelt a Doktor House Simple Explanation című részében, együttműködésre kérte fel a színészt. Laurie szívesen hajlott a kooperációra, így az ő zongorajátékát hallhatjuk Meat Loaf If I Can't Have You című dalában, melyet 2010-ben adtak ki a Hang Cool Teddy Bear nevű albumon. Számomra azonban az egyik legérdekesebb és legszebb dolog vele kapcsolatban, hogy állandó tagja a jótékonysági célokat szolgáló Band TV zenekarnak. Ez egy olyan csapat, amelyben népszerű televíziós sorozatok sztárjai játszanak feldolgozásokat. Az állandó tagok között szerepel rajta kívül a Hősökből ismert Gregory Phillip Grunberg és Adrian Kayvan Pasdar, továbbá a Született feleségek egyike, név szerint Teri Hatcher is. Színészünk azonban nemcsak játszik, de zenét is szerez. Noha nem egyedül, de részt vett a Sperm Test in the Morning című dal megírásában. Ez a vicces blues nóta a Maybe Baby című filmhez készült.

Bár a zene mindig is fontos volt életében, valljuk be, fő tevékenysége a színészkedés volt. Az igazi változásra, az áttörésre 2010 júliusában került sor, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy Laurie aláírt egy lemezszerződést a Warner Bros Recordsszal. A korong végül a Let Them Talk nevet kapta, és 2011-ben látta meg a napvilágot elsőként Franciaországban április 18-án, majd Németországban április 29-én. A lemez érdekessége, hogy némely dalban olyan előadók segédkeznek Laurie-nek, mint Tom Jones, Irma Thomas vagy Dr. John.

A lemez sikerén felbuzdulva 2013-ban az Egyesült Királyságban kiadta a második korongját is, a Didn't It Raint. Ezen már nem a blues stílus dominál, többféle zenei hatás is érezhető — olyanok, mint a dzsessz, az RnB vagy a tangó. Itt is voltak vendégszereplők, többek között Gaby Moreno és Jean McClain.

Aki hozzám hasonlóan nem tudja elképzelni, hogy színészünk hogyan énekel és hogyan játszik, az nyugodtan keressen rá a YouTube-on, ahol több felvételt is találhat. Hugh Laurie koncertjét elsősorban a blues zene rajongóinak tudom ajánlani. Aki kíváncsi rá, és nem tartja soknak a tíz- és húszezer forint közötti belépőt, az semmiféleképpen se hagyja ki a budapesti fellépését. Elvégre sosem lehet tudni, mikor jár újra errefelé. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..