home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hova tovább?
Kartali Róbert
2021.06.28.
LXXVI. évf. 22. szám
Hova tovább?

A zombori Veljko Petrović Gimnázium kis létszámú magyar nyelvű tagozataiba iratkozó diákok szinte a magántanulók kiváltságával élve kaphatnak olyan oktatást, amely biztos alapot nyújthat számukra a továbbtanulásukhoz. Zombor nagy múltú gimnáziuma 1872-ben alakult, jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját.

— Intézményünk célja, hogy minőségi oktatásban részesítse diákjait, felkészítse őket az érettségi vizsgára, valamint kellő alapot adjon a felsőfokú tanulmányaik megkezdésére. Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar diákjaink 75 százaléka sikeres felvételit tesz abban a felsőfokú oktatási intézményben, ahová iratkozni szeretett volna — mondta el lapunknak Szenn Andor, a gimnázium segédigazgatója. — A diákjainkat megtanítjuk sikeresen tanulni, és arra is, hogy ezt a tudást hogyan használják fel. Hosszú évek óta kis létszámú csoportokban dolgozunk, ez az idén sem fog változni. Az eddigi érdeklődők számát tekintve elképzelhető, hogy a magyar tagozaton 2-4 elsős diákkal indul a következő tanév. Ami hátrány az iskolának, illetve a magyarságnak, az előny a diákoknak, így ugyanis egy-egy tanuló sokkal több figyelmet kap. Ez meglátszik az eredményeiken, jelentős sikereket érnek el az országos szintű, de a magyarországi versenyeken is. A közelmúltban két évben is magyar ajkú tanuló lett a generáció diákja. Azonkívül, hogy iskolánk legjobbjai voltak, egyúttal Zombor legsikeresebb végzősei is lettek, amiért a város ösztöndíjjal jutalmazta őket egyetemi tanulmányaik végéig. A zombori gimnázium a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű oktatási intézménye. A kis létszámú osztályok ellenére a magyar diákok minden tantárgyat anyanyelvükön tanulhatnak. A gimnázium patinás épülete egykorú az intézménnyel, viszont folyamatosan bővül a felújított és korszerűsített tantermek száma. Mindegyikben van wifi, számos tanteremben projektor, illetve okostábla, valamint korszerű számítógépekkel felszerelt informatikatermek állnak rendelkezésünkre. Az idén magyar nyelven általános szakra lehet iratkozni, de a későbbiekben egy információs technológiai szak megnyitása is tervben van.

A gimnázium a város szívében helyezkedik el, ahol számos történelmi jelentőségű épület is található, mely a felújításoknak köszönhetően mára régi pompájában tündököl. Zombor máig megőrizte a századfordulós jellegét, így azok, akik ide iratkoznak, szép környezetben tölthetik el középiskolás éveiket. A városban diákotthon is működik, mely gyalog mintegy 8-10 perc távolságra van a gimnáziumtól.

Az iskolával kapcsolatos információk magyarul is megtalálhatóak az intézmény honlapján, ahol a gimnázium egykori tanulóinak beszámolói is megtekinthetőek. Neves művészeket, sportolókat, tudósokat tartanak közöttük számon, olyanokat, mint Veljko Petrović költő, Papp Dániel novellista, Bárczi Géza nyelvész, Herceg János író. Ebbe az iskolába járt továbbá dr. Káich Katalin, az MTTK alapító dékánja, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, dr. Fekete László, a gimnázium egykori igazgatója, ft. Szenn Péter, a horvátországi református egyház püspöke, az Amerikában élő dr. Hajnal Alen, a University of Southern Mississippi egyetemi docense, dr. Német István fogorvos, dr. Szakál Tibor fogorvos, dr. Dujmovics-Karcher Éva pszichiáter, dr. Samu Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..