home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hova tovább?
(re)
2005.07.20.
LX. évf. 29. szám

Minden fiatal életében elérkezik a pillanat, amikor döntenie kell, hol, melyik középiskolában tanuljon tovább. A pályaválasztás egy mérföldkő az ember életében, hiszen a döntésünk meghatározza az egész jövőnket.Az általános iskola végzős diákjai számára a június nem csupán a tanév végét hozta el, ha...

Minden fiatal életében elérkezik a pillanat, amikor döntenie kell, hol, melyik középiskolában tanuljon tovább. A pályaválasztás egy mérföldkő az ember életében, hiszen a döntésünk meghatározza az egész jövőnket.
Az általános iskola végzős diákjai számára a június nem csupán a tanév végét hozta el, hanem a kisérettségit is és a középiskolába való beiratkozást. Mindez persze sok idegeskedéssel és aggodalommal járt diáknak, szülőnek egyaránt...
Hova tovább? - kérdeztük a szabadkai végzős diákoktól.
RÓZSA Petra:
- A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium természettudományi szakán szeretnék továbbtanulni. Természetesen egyetemre fogok járni később, mivel állatorvos szeretnék lenni. Az egyetemi oklevél megszerzése mellett döntöttem, de még nem döntöttem el, hogy itthon vagy külföldön folytatom-e a tanulmányaimat.
PASZTERKÓ VIKTOR:
- A Kizúr István Általános Iskolába jártam, és sikeresen felvételiztem a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium német szakára. Már a beiratkozás is megtörtént. A német nyelvvel először ötödik osztályban kerültem kapcsolatba, második idegen nyelvként kezdtük tanulni. Nekem nagyon megtetszett, az alapszinttől kezdtük, az iskolában a négy év alatt szépen elsajátítottuk a legfontosabb tudnivalókat, de a Városi Könyvtárból is kölcsönzök német nyelvű könyveket, amelyek segítenek a szókincsem gyarapításában. A Kosztolányi Gimnázium nyílt napjára a szüleimmel együtt látogattunk el, és már első látásra megtetszett az iskola, a jól felszerelt tantermek, rokonszenvesek a tanárok is. Akkor ott döntöttem el, hogy ide iratkozom. A tavaszi szünetben megszervezték a felkészítő oktatást a felvételire magyar és német nyelvből, ami sokat segített a felvételinél. A középiskola küszöbén vagyok még, de azt már tudom, hogy némettanár szeretnék lenni, mert szeretek beszélgetni, barátkozni, olvasni és utazni, más kultúrákat és országokat megismerni. Az idegen nyelv ismerete pedig ma már a legfőbb kritériumok között szerepel az álláspályázatokban is.
KENYERES Valentina:
- Számomra nem volt nagyon nehéz az általános iskola. Az ötödik és a hetedik volt a legnehezebb osztály. Szerb, torna és kémia voltak a kedvenc tantárgyaim. A szabadkai Egészségügyi középiskolában szeretném folytatni tanulmányaimat. Utána mindenféleképpen szeretnék fogorvosi egyetemre menni.
HORVÁTH Blanka:
- Nehéz volt eldönteni, hova tovább, mert nincs olyan középiskola, amely azoknak szólna, akik az irodalmat, a drámát, a művészeteket szeretik, engem pedig csak ezek érdekelnek, és nehezemre esik matekozni meg fizikázni. Azt már tudom, hogy felső szinten valamilyen színházzal kapcsolatos dologgal szeretnék foglalkozni, addig meg el kell tölteni négy évet valamilyen középiskolában. Marad a gimi vagy a közgazdasági középiskola, azon belül is a turizmus, mert ott jó tanárok, erős magyartanár van - legalábbis ezt hallottuk...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..