home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hova tovább?
(re)
2005.07.20.
LX. évf. 29. szám
Hova tovább?

Szalai Attila illusztrációjaJavában tombol a nyár, véget ért egy újabb iskolaév. A boldog semmittevés lágyan terül el a nemrégen még gyermekzsivajtól hangos iskolaudvarokon, szülők ezrei ,,szabadultak meg' a mindennapi iskolába indulás okozta zűrzavartól. Ám a végzős diákok, az érettségiző...

Szalai Attila illusztrációja

Javában tombol a nyár, véget ért egy újabb iskolaév. A boldog semmittevés lágyan terül el a nemrégen még gyermekzsivajtól hangos iskolaudvarokon, szülők ezrei ,,szabadultak meg' a mindennapi iskolába indulás okozta zűrzavartól. Ám a végzős diákok, az érettségiző középiskolások számára még nem jött el a várva várt kellemes semmittevés ideje. Rájuk még az iratkozás gyötrelmei várnak, az a lélekszorító izgalom, hogy vajon bejutnak-e abba a középiskolába, felveszik-e őket arra a főiskolára vagy egyetemre, amelybe szeretnének.
Az általános iskolát most befejező nemzedék az első, amely alig két héttel ezelőtt ún. kisérettségi vizsgát tett, a főiskolára, egyetemre jelentkezők pedig ezekben a napokban írják meg a mindent eldöntő felvételi vizsgát. Persze mindez nagyon sok pénzbe kerül, de a Magyar Nemzeti Tanács jelentős összeggel támogatja a szerbiai egyetemek valamelyikén továbbtanuló magyar ajkú hallgatókat. Ez minden bizonnyal jóval több fiatalt ösztönöz majd arra, hogy folytassa tanulmányait, hiszen a jól megalapozott tudás az, amely révén érvényesülhetnek majd az élet bármely területén.
Hova tovább? - kérdeztük a héten riportalanyainktól.
BÚBOS Dávid szabadkai tanuló:
- Most fejeztem be az általános iskolát, és felvételt nyertem a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Nyelvi Gimnáziumba. Ott még annak előtte megvolt a felvételi, hogy az általános iskolában megírtuk volna az érettségit, így nekem a vizsgán elért pontszámok nem igazán fontosak, hiszen már biztos helyem van a gimnáziumban. Egyébként azt már régen elhatároztam, hogy mindenképp gimnáziumba iratkozom, és ha a Kosztolányiba nem vettek volna fel, beiratkoztam volna a Svetozar Marković Gimnázium társadalomtudományi szakára. Azt is biztosan tudom, hogy a gimnázium elvégzése után főiskolán vagy egyetemen tanulok majd tovább. Manapság nagyon nehéz középiskolai végzettséggel álláshoz jutni.
VEREBES Andrea palicsi tanuló:
- A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium természettudományi szakára szándékozom beiratkozni. 97 pontom van, ezért remélem, felvesznek. Az érettségi vizsga nem volt nehéz, egyébként is színkitűnő tanuló voltam, a gimnáziumot pedig azért választottam, mert később mindenképpen egyetemen szeretnék majd továbbtanulni. Ehhez szerintem a legjobb alapot a gimnázium adja meg.
KOVÁCS Róbert kisbajmoki tanuló:
* A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola közlekedésügyi szakára iratkozom, persze majd kiderül, hogy egyáltalán felvesznek-e. Mindig is közepes tanuló voltam, sosem volt erősségem a tanulás. Az érettségi vizsgát is közepesre írtam meg, de úgy értesültem, hogy ebbe az iskolába aránylag kevés pontszámmal is be lehet jutni. Én nem szándékozom a középiskola után továbbtanulni, mert édesanyám egyedül nevel, és nem tudná előteremteni az egyetemi tanulmányaimhoz szükséges anyagiakat. Meg egyébként sem szeretek tanulni. Dolgozni szeretnék, hogy mielőbb a magam ura lehessek. Addig persze van még négy év, igyekezni fogok pozitív eredménnyel elvégezni a középiskolát. Amennyiben nem sikerülne bejutnom a közlekedési szakra, elmegyek asztalosnak. Azt a szakmát is nagyon szeretem.
FARAGÓ Andrea szabadkai tanuló:
- Az Egészségügyi Középiskola nővérképző szakára szeretnék bejutni, mert nagyon szép hivatásnak tartom. Később, ha lehetőségem lesz rá, fogorvos-asszisztensnek tanulok majd. Az érettségin elért pontszámaimat és az eddigi eredményeimet összevetve úgy gondolom, hogy nem lesz gond az iratkozáskor. A szüleim is támogatnak az elhatározásomban, mert szerintük is szép hivatás az egészségügyi.
SÜLI Viktória adai végzős középiskolás:
- Az újvidéki Bölcsészettudományi Egyetemen szeretnék továbbtanulni. A felvételi már megvolt, de még nem tudom, milyen eredményt értem el. Nehéz volt, nagyon sokat készültem rá, éppen ezért rettenetesen csalódnék, ha nem sikerülne bejutnom, vagyis ha nem állami költségen tanulhatnék tovább. A szüleim ugyanis nincs módjukban előteremteni rá a pénzt. De remélem, sikerül bejutnom az egyetemre, méghozzá az állam terhére.
BALLA Tamás zombori tanuló:
- A zombori Közgazdasági Középiskola pénzügyi szakára szerettem volna beiratkozni, de ilyen az idén nem nyílik magyar nyelven. Így marad a gimnázium társadalomtudományi szaka, ahová harminc magyar tanulót vesznek fel. 88 pontot sikerült összegyűjtenem, ezért remélem, hogy felvesznek. Ha mégse, akkor marad az egészségügy, ott is a gyógyszerész-technikusi szak. Bár ez áll jelenleg a legtávolabb tőlem, mégis oda iratkozom, ha a gimnáziumba nem vesznek fel. Később szeretnék majd egyetemre járni, de nem orvosira, az már biztos. Tanár szeretnék lenni, földrajz és történelem szakos. Remélem, sikerül majd valóra váltani az álmaimat.
TEMUNOVIĆ Ildikó szabadkai végzős középiskolás:
- A szabadkai Közgazdasági Karon felvételiztem, és az eddigi visszajelzések alapján sikerül bejutnom az állami büdzsére. Nagyon nehéz volt a felvételi vizsga, de nekem szerencsére soha nem volt gondom a tanulással. Egyébként is már kiskorom óta közgazdász szerettem volna lenni, mert ott főként számokkal kell bíbelődni. Lehet, hogy másnak ez furcsa, de nekem a kedvenc tantárgyam a matematika. Nagyon szeretek a számokkal dolgozni, és ha sikerül elvégeznem az egyetemet, talán egy jól jövedelmező állást is kapok majd. A Közgazdasági Karra minden évben sok hallgatót vesznek fel, közülük sokan kimaradnak már az első fél évben. Én nagyon bizakodó vagyok, és mindent megteszek majd azért, hogy be is fejezzem az egyetemet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..