home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hova iratkoztál be?
(T. T., tv)
2010.08.18.
LXV. évf. 33. szám

Hamarosan megszólal az iskolacsengő, megtöltődnek a padsorok, s kezdetét veszi a 2010/2011. tanév. A végzősök nagy része izgalommal tekint a szeptember elseji iskolakezdésre, hiszen az általános iskolából kikerülve középiskolásként egy teljesen új, eddig ismeretlen világ várja őket. Egyesek először...

Hamarosan megszólal az iskolacsengő, megtöltődnek a padsorok, s kezdetét veszi a 2010/2011. tanév. A végzősök nagy része izgalommal tekint a szeptember elseji iskolakezdésre, hiszen az általános iskolából kikerülve középiskolásként egy teljesen új, eddig ismeretlen világ várja őket. Egyesek először kerülnek huzamosabb időre távol a szülői háztól, s először kell önállóan gondoskodniuk saját magukról. A magyar nyelven továbbtanuló diákok nincsenek elkényeztetve a választási lehetőségeket illetően, s bizony gyakran a kívánt szakon nem is tanulhat anyanyelvén tovább a diák. A héten arról kérdeztük fiatal olvasóinkat, hogy melyik iskolában folytatják tanulmányaikat, hova iratkoztak az általános iskola befejezése után.
KOZMA Valentina hajdújárási tanuló:
- Az általános iskola befejezése után a szabadkai Egészségügyi Középiskola gyógytornász szakára iratkoztam be. Mindig érdekeltek az egészségüggyel, a gyógytornával kapcsolatos dolgok, így számomra egyáltalán nem okozott gondot a pályaválasztás. Igaz, hogy a nyolcadik osztály kezdete táján kissé bizonytalanná váltam, de a második félév elején már tudtam, hogy ezt a szakmát szeretném elsajátítani. A felvételi vizsgára elég sokat kellett tanulnom, de megérte, hiszen oda iratkozhattam be, ahova eredetileg is szerettem volna. Nem ismerek senkit, aki ezen a szakon végzett volna, így egy kis izgalommal várom a szeptember elsejét. Azt még nem tudom, hogy a középiskolai tanulmányaim befejezése után azonnal munkába állok-e, vagy pedig továbbtanulok. Ezen még ráérek gondolkodni...
RÓZSA Nikoletta királyhalmi tanuló:
- Királyhalmán a Petőfi Sándor Általános Iskolában fejeztem be az elemit, s tanulmányaimat Magyarkanizsán, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont hároméves virágkötész-virágkertész szakán folytatom tovább. Igazság szerint az utolsó pillanatban döntöttem el, hova is iratkozzak. A lehetőségek között még Törökkanizsa is szerepelt, ahol vagy pincérnek, vagy szakácsnak tanultam volna tovább, de a magyarkanizsai iskoláról már beszélt néhány ismerősöm, Törökkanizsára egy kicsit körülményesebb autóbusszal eljutni, így végül a Tisza innenső oldalán maradtam. Kíváncsi vagyok, milyen lesz az iskola, de az iskolakezdést, az igazat megvallva, egyáltalán nem várom. Két volt osztálytársam is ugyanide iratkozott be, így nem egyedül kell nekivágnom az újnak. Ismerőseimtől úgy hallottam, hogy az iskola nem túl nehéz, csak intő ne legyen, mert akkor megszűnik az autóbuszjegyre kapott támogatás.
KIS TORMA Andrea noszai tanuló:
- Már hónapokkal a beiratkozás előtt két ötletem volt: egészségügyi nővér vagy gyógyszerész leszek. Felvételi után a kívánságlista kitöltésekor első helyre írtam a gyógyszerészt, másodiknak a nővért. Azért esett a választásom erre a szakmára, mert sokan mondták, hogy érdekes szakma, munkát is lehet vele kapni, és a fizetés is elég jó. A hátráltató ok az volt, hogy Zentára kell járnom. Igaz, vannak ott barátnőim, de mégis inkább itt maradnék az ismerős környezetben. Mivel a felvételi jól sikerült, így sikerült elég pontot összeszednem. Tehát szeptembertől a zentai Egészségügyi Középiskola diákja leszek.
LåRINC Árpád hajdújárási tanuló:
- A Zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tóthfalusi kihelyezett sporttagozatára iratkoztam, mivel a későbbiekben is labdarúgással szeretnék foglalkozni. Örülök, hogy Vajdaság első labdarúgó-akadémiájának a diákja lehetek. Már a nyár folyamán felmérték képességeinket, lezajlott egy válogatás, s már a felvételi vizsgán is túl vagyunk. Edzőtáborokban vettünk részt, és több barátságos mérkőzést is lejátszottunk. Az adai AFK csapatával szemben két győzelem a mérleg, a magyarkanizsai Potisje csapatától egyszer kikaptunk, egyszer pedig legyőztük, a Spartacus Zlatibor Voda csapatával pedig gól nélküli döntetlent játszottunk. åsztől a gimi csapatát benevezték a szabadkai minőségi serdülőligába, így a tanuláson és az edzésen kívül hétvégenként bajnoki találkozókat is játszunk.
VÁSÁRHELYI Anna ludasi tanuló:
- A Bosa Milićević középiskolába iratkoztam közgazdásztechnikusnak. Sikerült bejutnom a kívánságlistám első helyén szereplő szakra. Döntésemet két tényező befolyásolta: az első, hogy kedvenc tantárgyam a matematika. A gimnázium is számításba jöhetett volna, de utána szinte kötelező a főiskolai-egyetemi továbbtanulás. Kiszámíthatatlan ez a gyorsan változó világ, ki tudja most, milyenek lesznek majd a körülmények, és hogyan fogunk viszonyulni a dolgokhoz négy év múlva. A másik befolyásoló tényező a nővérem, aki szintén közgazdásznak tanult, és nem bánta meg. Tanulmányait ugyanezen a szakon folytatja, a szabadkai egyetem feltételeivel meg van elégedve. Közel van, nem kellett más városba költöznie. Továbbtanulás esetén én sem szeretnék távol lenni az otthonomtól.
Az iskolák igyekeztek részletesen tájékoztatni bennünket minden lehetőségről, megfelelően felkészíteni a felvételire, így majdnem minden iskolatársam bejutott arra a szakra, ahová szeretett volna. Mindez viszont nem garancia a jövőre nézve, hiszen felnőtt ismerőseim közül nagyon kevesen dolgoznak abban a szakmában, amit az iskolában tanultak.
A középiskolában kedvesen fogadtak, az osztályomban sok ismerős van, úgyhogy összpontosítsunk most az elkövetkező négy évre! Remélem, jó lesz!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..