home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hosszú menet kiemelkedő előadásokkal
HORVÁTH Zsolt
2013.04.24.
LXVIII. évf. 16. szám
Hosszú menet kiemelkedő előadásokkal

A közmondás szerint a jóból is megárt a sok: hiszen hiába voltak az idén is kiváló színdarabok és filmek a középiskolások szín- és filmművészeti vetélkedőjén, a rendezvény tizenegyedik órájában, a zsűri döntésére várva, a legkitartóbb színház- és filmkedvelő is egyfajta túlélő- vagy valóságshow részvevőjének érezte már magát. A tizedik zsíros kenyér elfogyasztása közben az úgyszintén színház- és filmfanatikus tudósító az egyaránt kimerült kollégájával azon agyal, hogyan lehetne a zsűri döntését meggyorsítani...

Magyarkanizsai siker született az idei KSZV-n

Az idei vetélkedőn színvonalas színházi előadások és átlagos filmeket láthattunk. A magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Forgách András–Jean Cocteau Vásott kölykök című darabja megérdemelten aratta le a babérokat, és kapta meg a legjobb színdarabért járó díjat. Bicskei Katát (Gondolat-Jel Társulat) és Antóci Dorottyát (Zentai Színtársulat) választották meg a vetélkedő legjobb női szereplőinek, Katona Gábort, Kovács Tamást (Gondolat-Jel Társulat) és Ambrus Richárdot (szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund) pedig legjobb férfi szereplő címmel jutalmazták. A bemutatott darabok közül a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundjának Tasnádi István Rovarok című előadása, a Zentai Színtársulat SOHAország, valamint a noszai és hajdújárási Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli Pávaszem Színjátszó Csoportjának Aliz című színdarabja is az emlékezetes előadások közé tartozott. Az utóbbi kiérdemelte a rendezvény innovációs díját, mivel a mű szereplői tökéletesen elegyítették a klasszikus színjátszás elemeit a süketnémák jelbeszédével, így téve egyedivé játékukat. Mindenképpen meg kell még említeni a nemesmiliticsi Németh László MME ifjúsági csoportja által bemutatott Hogyan hódítsuk meg a lányt című színdarabot, amelynek általános, középiskolás és felnőtt szereplői rokonszenvességükkel és nem utolsósorban sziporkázó poénjaikkal lopták be magukat a közönség szívébe. A legjobb összjátékért járó díjat a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja kapta.
A filmes kategóriában a zentai Bolyai Filmműhely tagjai az idén is a megszokott formájukat hozták, és sorra aratták le a babérokat. Az idei szemlén bemutatott alkotásaik technikailag szinte kifogástalannak tekinthetőek, véleményem szerint azonban egyedül a legjobb díjat kiérdemlő Isten áldása?! című film volt az, amely kiemelkedett a többi közül. Szakály László, Lejkauf István, Antics Tamás és Szremkó Bettina a 2010 nyarán a zentai árvíz megrázó képei szegezték a nézőket a székükbe. A legjobb animációs filmért járó díjjal Szremkó Bettinát jutalmazták a Beatiful Days című rövidfilmjéért/videoklipjéért. A legjobb vágó Szénási Eszter lett a Prison: Oximoron Making Of „werkfilm”-jével. Az idei műhelydíjat a maga nemében rokonszenves — az egyik alkotásukban (Bosszú a Cs ellen) az amerikai gangsta rap kultúrát már-már tarantinósan kigúnyoló, a másik filmjükben pedig a Facebook-randik hátulütőit bemutató (Facebook Randi) — adai NewDreamTeam amatőr forgatócsoport érdemelte ki. A zsűri a felsoroltakon kívül a színdarabok és a filmek kategóriájában egyaránt több különdíjat (színházi bérletek, előfizetések) is átadott. 
Az idén is színvonalasan szervezték meg a vetélkedőt, egyedül talán azon kellene elgondolkodni, hogy a jövőben a rendezvény egynapos helyett kétnapos legyen, ebben az esetben kísérőprogramokat, műhelymunkákat is tarthatnának a fiataloknak. Mindez hathatós (s nemcsak erkölcsi) támogatással talán kivitelezhető lenne.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..