home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Horvát modell a frankhitel visszafizetésére
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám

A horvát pénzügyminisztérium hiteltörlesztési modelljének értelmében az érintett polgárok a svájcifrank-alapú hitelüket euróalapúra válthatják át egy úgynevezett ballon törlesztési típusú hitelszerződés alapján.

Ha ezt nem teszik meg, akkor a hitelből vásárolt ingatlanok a bank tulajdonába kerülnek, és az adósok a banktól bérlik tovább. A ballon típusú törlesztés leginkább a magyarországi árfolyamgát-konstrukcióhoz hasonlít, amikor az árfolyam-különbözet elkülönül az adósságtól, és a hitelező bank, illetve az állam is részt vesz a törlesztésben. A horvát bankok egyébként készek magukra vállalni a szociálisan hátrányos helyzetűek hitelköltségét, ám továbbra sem hajlandóak ugyanezt megtenni azokkal a hitelesekkel, akik szerintük luxuscikkekre (hajókra, tengerparti ház vásárlására vagy egyéb befektetési tevékenységre) költötték a kölcsönt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..