home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Horogra kerül-e végre Karadžić és Mladić?
(re)
2006.01.24.
LXI. évf. 4. szám
Horogra kerül-e végre Karadžić és Mladić?

Szalai Attila illusztrációjaAz egész ország szégyene, hogy a két legelvetemültebb háborús bűnöst, Radovan Karadžićot és Ratko Maldićot máig nem sikerült kézre kerítenie a hazai rendőrségnek. Nem véletlen tehát, hogy legtöbben úgy gondolják: az évek óta tartó hajtóvadászat egy...

Szalai Attila illusztrációja

Az egész ország szégyene, hogy a két legelvetemültebb háborús bűnöst, Radovan Karadžićot és Ratko Maldićot máig nem sikerült kézre kerítenie a hazai rendőrségnek. Nem véletlen tehát, hogy legtöbben úgy gondolják: az évek óta tartó hajtóvadászat egy jól kidolgozott színjáték csupán az aktuális politikai hatalom képzeletbeli színpadán, és hogy az illetékes hatóság valójában nem is szándékozik felfedni e két hágai vádlott hollétét. Megint mások úgy gondolják, hogy a rendőrség pontosan tudja, hol tartózkodnak, de nem tesz semmit a letartóztatásuk érdekében. Nevetséges - és egyben bosszantó -, hogy a körözött Karadžić évente új könyvet jelentet meg, amelyek egyikét tavaly az ,,áldott csorda nép olyan nagy előszeretettel olvasta, hogy bestseller lett belőle. Mladić nyugdíját eddig egy bennfentes katonatiszt vette át minden hónapban, a rendőrségnek azonban eszébe sem jutott kérdőre vonni az atyafit, hogy hová és kinek továbbítja...
A szerbiai kormány most arra kényszerül, hogy a hágai hírszerzők segítségét kérje Ratko Mladić elfogása ügyében. Állítólag ettől függ az aktuális kormány fennmaradása. E hírforrás szerint a kormánynak hivatalosan is jóvá kell hagynia a hágai és a hazai hírszerzők közös csoportjának a megalakítását. E csoport minden tagjának azonos meghatalmazása lesz, ami azt jelenti, hogy szabad betekintést nyer a hivatalos dokumentációba, és belépést minden intézménybe. Miért? Eddig a hazai rendőrségnek nem volt megadatva mindez?
Felröppent továbbá a hír, hogy tárgyalás folyik Mladićtyal családjának anyagi támogatásáról. Szegény Mladić család! Vajon mit kezd a felkínált bagatell 5 millió dollárral? Sokkal több van ott a családi pénztárban...
Egyes értesülések szerint az sincs kizárva, hogy sem Kardžić, sem Mladić nem tartózkodik már az országban, így az ellenük folytatott hajtóvadászatnak sincs semmi értelme. Minden csupán szervezés kérdése: ha úgy akarják, önként adják fel magukat valahol külföldön, mint ahogyan Ante Gotovina horvát tábornok is tette a Kanári-szigeteken.
Horogra kerül-e végre Karadžić és Maldić? - erre kerestük a választ a héten.
BICÓK Vilmos topolyai magánvállalkozó:
- Horogra - legalábbis a szó szoros értelmében - nem kerülnek, de hamarosan Hágában találják magukat. Habár nyilvánvaló, hogy a szerb kormány együttműködik velük, és tulajdonképpen azt is tudja, hol tartózkodnak, ezúttal kénytelenek lesznek átadni őket a hágai törvényszéknek. Nem kellenek ide nemzetközi erők, hiszen a hazai rendőrség is jól tudja, hol tartózkodnak. Csupán egy jól megrendezett rendőrségi rajtaütés, egy kis porkavarás a médiában, s máris folytatódhat tovább a színjáték. Ahogy elfogták Miloševićet, elfoghatnák ezt a két gazembert is, de nem teszik, mert nem érdekük. Most talán mégis, mivel Hága igencsak megsürgette Mladić és Karadžić kézre kerítését. Felelni fognak a bűneikért, ez nem vitás. A kérdés már csak az, hogy mikor és kinek a jóvoltából.
K. SZ. oromhegyesi háztartásbeli:
- Nem hiszem, hogy elfogják őket, mert nem is tesznek ez ügyben semmit. Habár távol áll tőlem a politika, azt azért tudom, hogy nem ők az egyetlen hágai vádlottak, akiknek felelniük kellene a tetteikért. A baj csak az, hogy ez az ország - pontosabban a kormány - nem hajlandó együttműködni a hágai törvényszékkel. Pedig tudniuk kellene, hogy ilyen hozzáállással semmiképp sem juthatunk el Európába.
Vesela LALOŠ, a Szabad Európa Rádió szabadkai tudósítója:
- Én úgy gondolom, hogy a kormány egyáltalán nem törekszik arra, hogy kézre kerítse sem Maldićot, sem Karadžićot. Az egyetlen kiutat ebből a helyzetből a nemzetközi rendőrség beavatkozásában látom és abban, hogy ha ezek a hágai vádlottak már nem tartózkodnak az országban, a nemzetközi erők nyomást gyakoroljanak a szerb kormányra, hogy az előbb-utóbb kiadja őket a hágai törvényszéknek. Feltételezem, hogy a szerb kormány tart a nyilvánosság reakciójától, amelyet Karadžić és Mladić elfogása váltana ki, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy mindkét személy igen közkedvelt bizonyos, az övékéhez hasonló gondolkodású polgárok körében. Ugyanakkor ott van például Milošević elfogásának története, amely hihetetlenül enyhe ellenszenvet váltott ki a pártfogói részéről.
M. E. szabadkai egyetemi hallgató:
- Ha sikerül kézre keríteni mindkettőjüket, az nem a hazai rendőrség érdeme lesz. Véleményem szerint itt nem is keresik őket, csupán ködösítenek a nyilvánosság előtt. Talán a nemzetközi rendőrség az, amely felkutathatja őket. Az igazat megvallva már abban sem vagyok biztos, hogy ez az egész cirkusz nem egy előre és igen alaposan kidolgozott szerepjáték. A végén mindenki jól jár, a bűnösök pedig nem kapják meg méltó büntetésüket. Hiszen azzal még, hogy a hágai törvényszék elé állítják őket, itt semmi nem változik. Továbbra is az előző kormány csatlósai alkotják majd az aktuális kormányt, az ország gazdasági és szociális helyzete nem javul, Európa pedig egyre távolabb kerül tőlünk.
Dragan MITIĆ palicsi munkanélküli:
- Miloševićtyel és Šešeljjel sem tudnak mit kezdeni Hágában! Mit akarnak most Karadžićtyal és Mladićtyal? Ezek mind olyan elvetemült bűnözők, olyan velejükig romlott emberek, hogy nem is kellene ily módon foglalkozni velük. Adnák csak őket azoknak a szülőknek a kezei közé, akiknek gyermekei ezek miatt a gazemberek miatt vesztették életüket az értelmetlen balkáni háborúban! Az lenne az igazi büntetés számukra, nem Hága! Lehet, hogy most sokan megvetnek majd, hogy így nyilatkozom, de én elsősorban emberként érzek és gondolkodok, csak másodsorban úgy, mint a többségi nemzet képviselője. Ugyanakkor itt már nem a nemzetiségi vagy vallási hovatartozásról van szó, hanem arról a rengeteg emberáldozatról, amelyek ezeknek a háborús bűnösöknek a lelkén száradnak. Ha valaki emberéleteket olt ki - még ha nem is saját kezűleg - bűnt követ el. Legyen az szerb, magyar, horvát vagy albán - a legsúlyosabb büntetést érdemli. Én nem tartom a hágai törvényszéket erre megfelelő intézménynek. Az ilyen félig ember, félig állat bűnösökre azonnali halálbüntetést kell kiszabni, és semmiképpen sem megengedni, hogy szörnyű tettük révén médiasztárokként kezeljék őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..