home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Horgosi származású alkotók kiállítása
Tóth Tibor
2021.04.28.
LXXVI. évf. 16. szám
Horgosi származású alkotók kiállítása

A Horgosi Művelődési Ház emeleti termében kialakított galériában nyolc horgosi származású alkotó (Sors Magdolna, Szabó Franciska, Szabó Kinga, Erdélyi István, Fazekas Edit, Szabó Margit, Sárkány Tamás, Szabó Erdélyi Gabriella) munkáiból nyílt kiállítás.

Sós Nóra, a Horgosi Művelődési Ház programkoordinátora elmondta, hogy a kiállítás ötlete a szintén horgosi származású Fujkin Istvántól ered, akinek Hazatérők című, gólyapárt ábrázoló bronzszobra 2019 augusztusa óta tekinthető meg a művelődési ház emeletén.

— Több olyan művész tevékenykedik Horgoson, akinek a munkáját szeretnénk bemutatni a közönségnek és a közösségnek is. Az állandó tárlat az év bármely napján megtekinthető a művelődési ház munkaidejében. A nagyon színes kiállítást két dolog jellemzi: az egyik a horgosi gyökerek, hiszen mindenkit azok hoztak ide és vezettek vissza, a másik pedig a sokszínűség és az egyediség, mivel minden alkotónak más-más technikája és stílusa van. A nyolc művésztől átlagban három-négy alkotás érkezett, melyek megvásárolhatóak — mondta Sós Nóra.

A kiállítást Németh Ernő horgosi újságíró nyitotta meg, kiemelve, hogy a galéria előtt Fujkin István Hazatérők című kompozíciója áll őrt.

— Ahogyan a gólyák is évről évre hazatérnek, hogy befoltozzák vagy újrarakják fészküket, ugyanúgy a horgosiak is időről időre elmennek, de mindig visszatérnek, hogy újra otthont teremtsenek itt maguknak. Nem lehet csak években, emberöltőkben gondolkodni ezen a szélfútta, történelem dúlta tájon, hanem csakis századokban. Horgas halásztanyát, melynek első írásos említése I. Géza magyar király 1075-ben kelt adománylevelének a fennmaradt átiratában található, a tatárok rombolták le 1241-ben. Utána Tiszaszentpéter néven hoztak létre itt egy nagyobb települést, melyet a törökök töröltek el a föld színéről. Végül Kárász Miklós telepítette újra a falut, pontosan 250 éve. A járványhelyzet miatt a negyedszázados jubileumot sajnos nem tudjuk úgy ünnepelni, ahogyan az illő lenne, de úgy érzem, hogy egy galéria megnyitása mégis méltó módja az emlékezésnek. Településünk nemcsak a népdal egyik bölcsője, de a képzőművészetnek is nagy hagyománya van. Engedjék meg, hogy idézzek néhány sort falunk honlapjáról: Horgos képzőművészetével eddig nem foglalkoztak behatóan, bár színpalettája bőséges. A Kárász családi ág szeghalmi tagja, Kárász István (1871—1951) császári és királyi kamarás, festőművész, akinek a Horgoson festett olajképei fennmaradtak a horgosi leszármazottak tulajdonában (pl. Szelevényi-puszta). Egyébként a horgoson még élő Kárász család tulajdonában csaknem minden felmenő megfestett arcképe fennmaradt. Munkácsy Mihály (1844—1900) festőművész 1891. október 24-én részt vett a szegedi új tiszti kaszinó megnyitóján, és ekkor az unokaöccsénél, Reök Ivánnál szállt meg. 1896-ig a Reök család kíséretében Munkácsy járhatott Kamarás-erdőn, a szintén rokonságban levő Kelemen család új villájában. Kamaráson műterme volt Nyilasy Sándor (1873—1934) szegedi festőművésznek, aki Trianonig ott alkotott. 1957-től húsz éven keresztül a horgosi Szent János utcai műtermében alkotott a felsőtőkési származású Balázs G. Árpád (1887—1981) festőművész. A mára felújult horgosi Kárász Képzőművészeti Szakcsoportot 1972-ben öt falubeli képzőművész alapította meg: Császár József (1939—1997), Fujkin István, aki jelenleg Torontóban él és dolgozik, Kárász Ilona (1931—2004), aki Martonoson volt tisztelendő nővér, a lokálpatrióta Nagygyörgy Zoltán és a Stuttgartba elszármazott Tóth István — írja Nagygyörgy Zoltán helytörténet-kutató. Remélem, hogy a ma itt kiállító, most is itt élő vagy hazatérő művészeink tovább öregbítik falunk hírnevét a képzőművészet terén is. Ötvennégy év múlva lesz Horgos első nyilvános említésének ezredik évfordulója. Remélem, hogy addigra ez a galéria jelentős intézménnyé fejlődik, lakóink, művészeink is visszatérnek ide, Horgosra, mint a két gólyamadár — mondta Németh Ernő, majd megnyitotta a tárlatot.

A megnyitó után Tillinkó Luca és Csonka Ferenc hegedűjátékkal lépett közönség elé, majd az egybegyűltek megtekinthették a kiváló alkotásokból álló kiállítást.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..