home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Homokháti receptgyűjtemény
Tóth Tibor
2024.01.30.
LXXIX. évf. 4. szám
Homokháti receptgyűjtemény

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtára és a Horgosi Művelődési Ház homokháti recepteket tartalmazó könyvet állít össze. A homokháti recepteket december óta gyűjtik, a térségre jellemző hagyományos receptek után Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, Kispiacon és Királyhalmon kutatnak, de már Mórahalomról is kaptak. A beérkezett recepteket elkészítik, ottjártunkkor Szécsi Ilona kútban kőtt kalácsot sütött, melynek receptjét évtizedekkel ezelőtt anyai nagymamájától sajátította el. Hiánypótló kezdeményezésről beszélhetünk, hiszen ezen a területen még nem gyűjtötték össze a különböző ételek receptjeit, a gyűjtemény különlegessége pedig az, hogy az ételek receptjei mellett a hozzá kapcsolódó családi történetek is helyet kapnak a kiadványban, melynek bemutatóját szeptember utolsó hétvégéjére, a Szüreti Napok idejére tervezik.

— A könyvvel átörökítenénk, lejegyeznénk a recepteket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket, melyek megmaradnának az utókor számára. Legalább 25 receptet jelentetnénk meg az 50-60 oldalasra tervezett kiadványban, melyben a receptek mellett a többi közt bor- és mézajánló is helyet kapna. A recepteket a hozzájuk fűződő történetekkel együtt február végéig a domkulturehorgos@gmail.com e-mail-címre várjuk, de a jelentkezők a művelődési ház Facebook-oldalára is írhatnak, valamint személyesen is elhozhatják a receptet a horgosi fiókkönyvtárba — mondta Horvát Hilda, a horgosi fiókkönyvtár könyvtárosa.

A program részeként február 21-én Paskó Csaba túrós pogácsát, február 25-én pedig Danyi Erzsébet mézes puszedlit készít a művelődési házban. Márciusban vacsoraestet rendeznek, ahol fiatal vajdasági magyar írók a kedvenc receptjeiket mutatják be.

Sós Nóra, a művelődési ház koordinátora a március 10-ei falunappal kapcsolatban elmondta, hogy az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés a Kárász-kriptánál kezdődik, a Kossuth-emléktáblánál folytatódik, majd a Művelődési Házban ünnepi műsorral zárul, melynek keretében a Mécsvirág együttes Radnóti-estjét is megtekintheti a közönség. Emellett fotópályázatot is hirdettek.

— Amatőr és profi fotósok Horgossal kapcsolatos fényképeit várjuk, melyeket előhívatunk, és a falunap alkalmával kiállítunk a Művelődési Ház előcsarnokában. A beküldési határidő március 5-e.

Fényképezte: Tóth Tibor

Kapcsolódó események
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..