home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Home staging
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.05.09.
LXXII. évf. 18. szám
Home staging

Az ingatlan felkészítése az eladásra

Manapság nagyon nehéz az ingatlanpiacon való értékesítés. Emiatt alakult ki már évekkel ezelőtt Amerikában a home staging, vagyis az ingatlan felkészítése az eladásra.

A home staging magában foglalja a lakás dekorálását, de nem csupán ezt, hiszen tudomány és művészet is egyben — a befektetések elemzése, a lakás értékének felbecsülése, a vásárlók és áruba bocsátók pszichológiájának ismerete is hozzá tartozik. Célja a lakás pozitív lehetőségeinek kiaknázása, tehát az eladásra váró ingatlan magasabb színvonalra emelése. A lakásnak ki kell tűnnie a nagy kínálatból: sokan nem látják a terekben rejlő lehetőségeket, ezeket kell tehát megmutatni, kiemelni. Ennek köszönhetően gyorsabban és remélhetőleg magasabb áron lehet értékesíteni az ingatlant.

Ehhez általában nélkülözhetetlen egy szakértő bevonása. Néha elegendő a tanácsadás, de olykor szóba jöhet akár az átrendezés, a terek berendezése vagy dekorálása, esetleg az enteriőr stílusos kialakítása is.

A keresletnek megfelelően kell arculatot kialakítani — így megteremtjük a tökéletes első benyomást, és a vásárlójelölt beleszeret az ingatlanba. Meg kell mutatni a lakás/ház pozitív tulajdonságait, a helyiségek funkcióit, ezáltal a vevő könnyebben el tudja képzelni leendő otthonát.

Miért jó a tulajdonos számára, ha szakértőt kér fel a lakás eladása előtt? A befektetett energia, idő és pénz többszörösen megtérül, és kevesebb bosszankodással, tétlen várakozással, türelmetlenkedéssel jár az értékesítés. Ennek a módszernek az alkalmazásával gyorsabban vevőre talál az ingatlan.

Háromféle minőségben valósulhat meg a home staging:

1.  Alapszint — Csak némi tanácsadásra kerül sor, valamint takarításra, rendrakásra, a bútorok átrendezésére, a legcsekélyebb javítási munkálatok elvégzésére. Eredménye egy tágasabb, világosabb otthon.

2.  Magasabb szint — Kisebb, de inkább nagyobb javításokat is magában foglal, valamint a falak semleges színűre való átfestését, esetleg a lakás hangulatához előnyösen kiválasztott tapéta vagy falburkolat elhelyezését, új bútorok vásárlását — szakértői tanács alapján.

3.  Beruházással párosított home staging — Ezen a szinten már fontos tudni, hogy mire érdemes költeni egy ingatlan eladásakor, vagyis mi az, ami még jelentősen megkönnyíti az értékesítést.

A home staging folyamata

1.  lépés: Ha a lakás-/háztulajdonos eldöntötte, hogy szeretné eladni az ingatlant, fontos, hogy készítsen róla fotókat, bemutatva a környezetet és minden helyiséget, a pontos paraméterek feltüntetésével. Ezek a fotók sok mindent elmondanak a lakásról. A szakértő ennek alapján már fel tudja mérni, min kell változtatni.

2.  lépés: Tanácsadás az ingatlan felkészítéséhez, konzultáció a helyszínen. Ebben a lépésben a lehetőségeket — pénz, idő, kereslet-kínálat — és az eladó céljait kell összehangolni a pontos teendőkkel, majd ezeknek a feladatoknak a megvalósítása következik. Az eredményes értékesítéshez szükséges tennivaló minden ingatlan esetében más, és persze függ a lakás állapotától, a rászánt pénzösszegtől stb. A jó eredmény érdekében tehát, ha még nincsenek, fotók készülnek.

3.  lépés: Feladatok és bevásárlólista. Az ingatlan pozícionálása a jövendőbeli állapot alapján, a költségek átgondolásával egyetemben. Meg kell határozni, mennyit szabad rákölteni a lakásra/házra, a vásárlónak milyen elvárásai lehetnek a környéken lévő ingatlanok alapján.

4.  lépés: A teendők véghezvitele, mely állandó konzultációt igényel szakértő és eladó között. Mindkettő számára az a fontos, hogy piacképes eredmény szülessen. Ezután következhet a lakás előnyös fotózása a letisztult és átdolgozott terekről.

5.  lépés: A végeredmény megvizsgálása. Miután az eladó a kivitelezők segítségével elkészült a munkálatokkal, saját fotói alapján tart még egy ellenőrzést. Az ekkor tapasztalt esetleges hiányosságok, hibák kijavítása ilyenkor még lehetséges.

6.  lépés: Ingatlanértékesítési utolsó simítások és profi fotózás.

7.  lépés: Az áruba bocsátáshoz szükséges portfólió előkészítése — az ingatlan ekkor már készen áll a piacra kerülésre. Szükség van egy méretarányos alaprajzra — melyen pontosan látható a lakás beosztása —, valamint egy berendezett alaprajzra is. Ezek láttán a leendő vásárló már könnyebben el tudja képzelni az életterét, esetleg saját bútorai elhelyezkedését. Ezenkívül készülhet egy emlékeztetőmappa is, melyben minden olyan információ, előny fel van sorolva, amely az eladónak segítséget nyújt az ingatlan bemutatásakor. Lényeges, hogy minden információt a vevő elé tárjunk, mert ez bizalommal tölti el.

Minden megtett lépés igényességet sugall. És csak a tettek számítanak!

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..