home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Home office teharautó-sofőröknek is!
Apró József
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Home office teharautó-sofőröknek is!

Eddig ha valaki sofőrként sóvárogva nézte az otthonról dolgozó tanárokat vagy informatikusokat, és arra gondolt, hogy ő soha nem fog majd így dolgozni, az tévedett. Már nem csak az irodai munkát lehet otthonról végezni, létrejött egy teljesen új munkakör az autonóm szállítmányozásnál.

Az önvezető teherautókra szakosodott Einride kiképezte az első távsofőrt — aki már nem a kamionban zötykölődik végig az úton a kötelező pihenőket számolva, esetleg a dugóban ücsörögve, hanem távolról, a karosszékből a monitorokat figyeli, hogy minden rendben van-e, sőt, még vezetnie sem kell igazán, mert a kamion SAE 4. szintű önvezetéssel bír.


Fotó: YouTube/Einride

Persze a német vagy a svéd utakon ez szépen fog működni, de az igazi kiképzés az lesz, amikor a teherautót ráengedik a szerbiai utakra, ne adj’ isten rátéved a Kavilló és Törökfalu közötti szakaszra, vagy előtte a magyar—szerb határon kell megbirkóznia az elé befurakodó sofőrökkel. Az Einride 2018 körül mutatta be az elektromos autonóm fakitermelő teherautóját, a T-Logot, majd következett a Pod, melynek az utakon való tesztelése még 2019-ben elkezdődött Svédországban, Amerikában pedig ugyanebben az évben 18 tonna vajat szállítottak át az egész kontinensen egy önvezető kamionnal. Az idén az Einride bemutatta a Remote Pod Operator munkakört, melyre egy tapasztalt, női kamionsofőrt képeztek ki. A hölgy nem a kamionokat fogja vezetni, hanem egy egész flottát felügyel távolról kijelzőkön, és ezzel ő lett az első ilyen sofőr a logisztikai iparágon belül. Az Einride operátorai nem elsősorban sofőrök lesznek, hiszen nem vezetniük kell a járműveket, hanem menedzselni.

Az önvezető teherautók teljesen önállóan közlekednek a SAE 4. szintű önvezetésnek köszönhetően (vagyis már nincs kormánykerék és pedálok a járműben), a Remote Pod Operatoroknak, vagyis a távsofőröknek pedig a felmerülő gondokat kell majd megoldaniuk vagy az útvonalat optimalizálniuk. Ha valaki szeretne operátor lenni, egy többhetes kurzuson kell részt vennie, ahol megismerkedhet az Einride Pod járművel és kezelőfelületével, valamint a különböző üzemmódokkal, és felkészül a lehetséges vészhelyzetekre.


Fotó: YouTube/Einride

Az operátorok kiképzése még csak most kezdődik igazán, a tervek szerint legalább 2000 új munkahelyet fognak létrehozni, ami elsőre talán soknak tűnik, de akárcsak Európában, Amerikában is utánpótláshiánnyal küzd a szállítmányozási ágazat. A munkaerőhiány miatt lassan létszükséglet lesz az ágazat automatizálása: amíg Európában a már három-négy éves adatok szerint „csak” 360 000 sofőr hiányzik a munkaerőpiacról, addig az American Trucking Association szerint a tengerentúlon 2026-ig mintegy 900 000 új sofőrre lenne szükség. Ha beleszámoljuk, hogy egy sofőr egyszerre több kamiont is képes lesz „vezetni” (mivel csak a legelsőt kell figyelnie, melyet a többi konvojban haladva fog követni), és esetleg azt is hozzávesszük, hogy ezek a kamionok leginkább majd egy előre kijelölt úton fognak közlekedni, mivel ugyancsak Svédországban már kiépítették az első olyan útszakaszt, ahol a járművek menet közben is képesek tölteni magukat, akkor még lehet rá esély, hogy nem veszítjük el ezt a harcot az egyre emelkedő árakkal.

Kapcsolódó cikkek
Szabadkai Napló
Előadás az autonóm önvezető robotautókról
2019.11.04.
LXXIV. évf. 44. szám
Ez nem csupán fejlődés, hanem forradalom! — hangsúlyozta a címben szereplő témával kapcsolatban prof. dr.…
Bővebben
Iránytű
Önvezető autók és a villamosdilemma
2022.08.01.
LXXVII. évf. 30. szám
Lassan elérkezünk oda, hogy új értelmet nyer az 1960-as évek filozófiai kérdése, az etika nagy erkölcsi d…
Bővebben
Iránytű
Önvezető buszok, küszöbön a jövő
2023.05.06.
LXXVIII. évf. 18. szám
Az önvezető járműveknél az egyik legfontosabb kérdés mindig az volt, ki a felelős, ha egy ilyen jármű bal…
Bővebben
Iránytű
Kormánykerék nélküli robottaxik
2023.02.25.
LXXVIII. évf. 8. szám
A Zoox cég taxijában nemhogy sofőrnek, de még kormánykeréknek vagy pedáloknak sincs hely. A taxi egyelőre…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..