home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Holdsugaras klubot ajándékoztak pajtásaiknak
2010.10.06.
LXV. évf. 40. szám
Holdsugaras klubot ajándékoztak pajtásaiknak

Szeptember 22-én, a Kisboszniában megalakított Holdsugár Klub8 ünnepélyes megnyitásával lezárult a szabadkai holdsugaras gyerekek és fiatal önkéntesek adománygyűjtési tevékenysége. Az augusztusban, a MERCATOR-S nagyáruházzal közösen szervezett akcióból befolyt összeg egy részéből, valamint...

Szeptember 22-én, a Kisboszniában megalakított Holdsugár Klub8 ünnepélyes megnyitásával lezárult a szabadkai holdsugaras gyerekek és fiatal önkéntesek adománygyűjtési tevékenysége. Az augusztusban, a MERCATOR-S nagyáruházzal közösen szervezett akcióból befolyt összeg egy részéből, valamint a Holdsugár Alapítvány saját céleszközeiből sikerült berendezést és felszerelést vásárolni egy újabb klub működéséhez. Az alapítvány vezetősége úgy döntött, hogy együttműködő partnernek a sorjában nyolcadik klub létrehozásához a szabadkai Ivan Milutinović Általános Iskolát, azaz annak kisboszniai kihelyezett tagozatát kéri fel. A választáskor ez alkalommal is elsősorban a rászorultság elvét tartották fontosnak, de jelentős befolyást gyakorolt a döntésre az iskola Erőszakmentes iskola projektje is, melynek nevelési céljai összecsengenek a Holdsugár Alapítvány küldetésével, különös tekintettel a fiatalok közötti pozitív kommunikáció fejlesztésére.
A legújabb holdsugaras klub az Ivan Milutinović iskola kisboszniai iskolaépületéhez tartozó, nemrég felújított tornatermében működik, melyhez korszerű mellékhelyiségek tartoznak. A klub kialakításához fuvarozással járult hozzá a szabadkai Fornetti cég és a szabadkai B market magánkereskedelmi vállalat. Ezenkívül a Fornetti cég minden klubestre kellő mennyiségű aprósüteményt ajándékoz.
A Holdsugár Klub8 megnyitóján részvevő vendégeket az iskola kisdiákjai ünnepi műsorral köszöntötték, Marina Kovač és Zorica Bašić Pavković tanítónők vezetésével, akik vállalták a klub irányítását is. Ivan Stipićnek, az Ivan Milutinović iskola igazgatójának és Kiss Dezsőnek, a Holdsugár Alapítvány elnökének üdvözlő beszédét a pedagógusi optimizmus szőtte át. Mindketten örömüket és megelégedettségüket fejezték ki a közös terv megvalósulása kapcsán, és szerencsés megoldásnak találták, hogy a vidék tanyavilága központjának számító településen hétvégenként díjmentesen jutnak esti/éjszakai kulturált kikapcsolódási, szocializálódási, művelődési és sportolási lehetőséghez azok a gyerekek, akik egyébként -- jobb híján -- éjfélig a település utcáin kószálnának. Mindketten hangsúlyozták a holdsugaras gyerekek szerepét a projektum megvalósításában, és köszönetet mondtak a nemes hozzáállásért.
A megnyitó ünnepségen jelen voltak a szülők tanácsának tagjai, valamint az alapítvány filantrópia-projektjében részt vevő gyerekek, fiatal volontőrök és felnőtt klubvezetők is. A holdsugaras gyerekek a Holdsugár Program logójával és egyéb védjegyeivel díszített pólókat adtak át a kisiskolásoknak. Ezzel a szimbolikus gesztussal ők egy ,,civilmozgalmi didaktikus egység' létrejöttének aktív résztvevőivé váltak, melynek építőelemeit a nyári adománygyűjtésük, a gyűjtés eredményének összegezése, a Holdsugár Klub8 létrehozása és a megnyitó ünnepségen való részvétel képezték. Egy ilyen in vivo képzésnek az értéke felbecsülhetetlen a gyermek személyiségének egészséges fejődése szempontjából.
A Holdsugár Klub8 létrehozása folyamatának módszertana nagyszerűen mintázza azt a szigorú tényt, hogy a civil szférában hosszú távon csakis az a projekt lehet fenntartható, amely valóságos közösségi szükséglet kielégítését szolgálja, és közösségi összefogásra épül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..