home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hogyan újítsuk fel a homlokzati hőszigetelő rendszerünket?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.04.10.
LXXIX. évf. 14. szám
Hogyan újítsuk fel a homlokzati hőszigetelő rendszerünket?

Immár fél évszázada ismerjük az EPS-magú homlokzati hőszigeteléseket, vagyis az expandált polisztirolhabot. Ez az anyag az elmúlt évek alatt nagyon jól teljesített, hiszen a régi szigetelések napjainkban is teszik a dolgukat. A gond az, hogy az energiahordozók ára nagyon sokat emelkedett az elmúlt évtizedben, emiatt vékonyabb szigetelés esetén szükségünk lehet kiegészítő megoldásokra.

Az energiaköltségek lényeges emelkedése miatt a harcot csak egy sokkal hatékonyabb rendszerrel tudjuk felvenni. Az a hőszigetelés, amelyet néhány éve, évtizede tökéletesnek tartottunk, ma már nem olyan hatékony. Ha tehetjük, gondoljuk végig, tudunk-e korszerűsíteni, vagyis a homlokzati hőszigetelésen javítani. A több évtizedes használat szinte biztosan nyomot hagyott a házunkon, az is előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb javításokat is el kellene végeznünk, de megeshet, hogy a ház külső színét sem kedveljük már, vagy megkopott. Az, hogy csak színt változtassunk, elég nagy butaság volna, előtte mindenképp gondoljunk a hőszigetelés javítására, korszerűsítésére.

Mielőtt döntést hoznánk, vizsgáljuk meg az épületet. Ha a hőszigetelésünknek nincs baja, csupán vékony, akkor meg lehet duplázni a réteget. Valószínű, hogy évekig jól bírta a régi, de sok-sok év után nem várhatjuk el a gyártáskori minőséget. Ha hibamentes, akkor maradhat, viszont el tudjuk kezdeni felrakni az eddigi felületre a második réteg hőszigetelést.

Ha vakolatsérülést vagy -hiányosságot tapasztalunk, akkor azt a második réteg felragasztása előtt el kell távolítanunk. Ekkor a vékonyvakolatot, hálót le kell szedni. A kisebb helyi hibák kijavítása, a fogadófelület megtisztítása után a szerkezet fogadhatja a hőszigetelő lemezek újabb rétegét.

Ha ezt a korszerűsítési utat választjuk, sokkal kevesebb hulladékkal kell számolnunk, ezért környezetbarát módszernek is nevezhetjük.

A következő réteg hőszigetelés felhordása szinte ugyanolyan módszerekkel történik, mint az első, a ragasztótapaszt pont-perem módszerrel tudjuk a táblákra felhordani. Alkalmazhatjuk a klasszikus fehér homlokzati hőszigetelő lemezeket, de a nagyobb szigetelőképességű grafit is kitűnő választás. Az utóbbi akkor igazán ajánlott, ha a nyílászárókat nem tesszük ki a homlokzat síkjára, és így az ablak körüli részek befordulásánál jelentős hőszigetelés szükségeltetik. Az új táblák megmunkálása, szabása, elhelyezése és a rájuk kerülő rétegek kidolgozása ugyanazzal a már tökéletesen ismert eljárással történik, melyet a kivitelezési irányelvek is rögzítenek.

Az otthonunk hőszigetelésének korszerűsítése után az energiaköltségek csökkenését tapasztalhatjuk a következő fűtési szezontól — már csak ezért is megéri a befektetett munka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..