home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hogyan televíziózunk a jövőben?
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Hogyan televíziózunk a jövőben?

Az analóg televíziózás hamarosan a múlté lesz — 185 000 GB adat egyetlen kazettán — A pókerrobot — Az Egyesült Államok zenélő térképe

Az analóg televíziózás hamarosan a múlté lesz

Az Ericsson Media Vision 2020 tanulmánya arra a kérdésre próbál választ adni, hogy milyen lesz a televíziózás 2020 környékén. A tanulmány szerint 2020-ban a világon várhatóan 9 milliárd ember él majd. Ez több mint 8 milliárd mobil széles sávú előfizetést és 1,5 milliárd olyan háztartást eredményezhet, amelyben megvan a digitális televíziózás lehetősége. Ekkorra az analóg televíziózás szinte már a múlté lesz. A hálózatba akár több mint 50 milliárd eszközt csatlakoztathatnak, és ebből 15 milliárd képes lesz videoszolgáltatások használatára is. Mindez a televíziózás élményét is átalakítja. A mobil széles sáv kapacitásának és elterjedésének növekedése, illetve a minden eddiginél több csatlakoztatott eszköz eredményeképpen bármely nagy kapacitású eszköz prémiumminőségű „tv-aggregátorrá” válhat a jövőben.

185 000 GB adat egyetlen kazettán

A Sony és az IBM által közösen fejlesztett szalagos kazettán 3700 Blu-ray lemeznyi adatot tárolhatunk. A múlt formáját és a közeljövő elképesztő tárolási kapacitását a drezdai Intermag Europe konferencián a Sony mutatta be. A szakmai rendezvényen prezentált új kazetta szalagja hüvelykenként, azaz 2,54 centinként 148 GB adat tárolására alkalmas, egy teljes kazettán 185 TB a hely. Az elképesztő adatmennyiség érzékeltetéséhez megemlíthetjük a Mashable 60 millió zeneszámot tároló példáját, ám alighanem ez felesleges is. A lényeg: a 185 TB rengeteg, megtölteni még egy nagyobb felhasználó számára is kihívás. A Sony bejelentése szerint biztosan piacra dobják a kazettát, de hogy pontosan mikor és milyen áron, arról nem számolt be a japán gyártó. A jelenleg elérhető, tömörítve 6,25 TB-nyi adat tárolására alkalmas kazetta 110 dollárba kerül.

A pókerrobot

Los Angelesben tartották meg a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyét. Az 1950 óta minden évben megrendezett ISEF (International Science and Engineering Fair) célja, hogy középiskolás tanulók millióit ösztönözze olyan találmányok kifejlesztésére, amelyeknek kedvező hatásuk van a mindennapokra. Az idei évben mintegy 72 ország 1784 diákja mérte össze tudását, ötleteit. A versenyen magyar siker is született. Hegyesi Donát Sándor, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulója a szórakozásra és készségfejlesztésre egyaránt alkalmas pókerrobotjával kategóriájában második lett. A fiatalember a pókerrobot prototípusát évekkel ezelőtt kezdte el fejleszteni, hogy két hobbiját, a pókert és a programozást ötvözze. A robotnak a hardverét és a szoftverét is ő tervezte. A gép felismeri a helyzeteket, blöfföl, ha kell, képes a tanulásra, figyeli emberi ellenfele taktikáját, és erre építve úgy módosítja játékát, hogy az minél nyereségesebb legyen.

Az Egyesült Államok zenélő térképe

Aki kíváncsi rá, hogy ki milyen zenét hallgat az Egyesült Államokban, az tekintse meg a http://time.com/59863/most-popular-music-in-america-map/ címen található térképet. Megtudhatja, hogy New York rajong-e jobban az alternatív zenéért vagy Los Angeles, hogy a skandinávok metál zene iránti szeretetüket átörökítették-e az amerikai leszármazottaikra, hogy a spanyol ajkúak kizárólag latin zenét hallgatnak-e, vagy azt, hogy mely területen kedvelik jobban az elektronikus zenét, a hiphopot vagy a bluest.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..